Hondenkwekerij De Schoonen Troost in Oostrozebeke staat opnieuw terecht voor allerhande milieu-inbreuken

© gf
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

De vader en dochter achter hondenkwekerij De Schoonen Troost in Oostrozebeke staan opnieuw terecht voor allerhande milieu-inbreuken. De 91-jarige gepensioneerde landbouwer werd al meermaals veroordeeld en zijn vergunning werd ingetrokken. Desondanks trof de politie opnieuw nestjes honden aan.

Marcel C. werd in 2012, 2016 én in 2022 al veroordeeld voor gelijkaardige feiten. In het verleden was al sprake van vervuild drinkwater, gebrekkige huisvesting en kadavers van dode honden werden in een badkuip gegooid. Bij zijn laatste veroordeling in maart 2022 beloofde C. nog beterschap maar daar kwam niets van in huis. In juli 2022 werd de vergunning ingetrokken.

“Ze blijven echter voort kweken en er worden nog altijd afvalstoffen verspreid, waaronder asbest”, zei de procureur die opnieuw om een exploitatieverbod en 16.000 euro boete vroeg voor zowel vader als dochter C.

Paniekreactie

Volgens het parket had Ignes C. immers de intentie om een deel van de honden van haar vader over te brengen naar haar woning in Ingelmunster en daar voort te gaan met kweken. Bij een controle eind 2022 werden geen honden aangetroffen maar de politie stelde vast dat de omstandigheden er hoe dan ook ongeschikt waren.

De advocaat van Ignes C. vroeg de vrijspraak. “De opstart in Ingelmunster was een paniekreactie omdat de honden weg moesten in Oostrozebeke, ze had nooit de intentie om daar te kweken. Mijn cliënte is ook niet officieel betrokken bij de exploitatie van de kwekerij van haar vader, ze springt gewoon soms bij.”

Persoonlijke oorlog

Volgens Marcel C. is er dan weer een persoonlijke oorlog gaande met een agent van de politiezone Midow. Bij een controle zei de man dat hij de agent door de kop zou schieten mocht hij een revolver hebben. “De opmerkingen van de agent waren terecht maar de sfeer is giftig”, zei de advocaat van C. “Intussen is er wel evolutie, al ging dat traag. Mijn cliënt heeft een klein pensioen en een hoeve van 150 jaar oud verbouw je niet zomaar. Nu heeft hij nog slechts vier honden, daarvoor is geen vergunning nodig.”

Vonnis op 17 juni.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier