Hardleerse drugdealer (60) die al sinds 6e drugs gebruikt riskeert celstraf van zes jaar: “Ik weet zelf niet wat de oplossing is”

Themabeeld. © Getty Images
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

De 60-jarige Alain L. uit Lichtervelde, die vooral flakka en heroïne gebruikt en dealt, stond donderdagochtend terecht voor de Brugse correctionele rechtbank. De man probeerde tot tweemaal toe aan een controle van de politie te ontsnappen en dat resulteerde in wilde achtervolgingen. Soms werden er snelheden van 140 kilometer per uur gereden in zone 70. De zestiger, die al sinds zijn 6e gebruikt, is geen onbekende voor het gerecht en geeft toe zwaar verslaafd te zijn. “Hij omschrijft zichzelf als een wilde weldoener”, zegt de procureur.

Alain L. Uit Lichtervelde gebruikt al meer dan vijftig jaar harddrugs. “Op zijn zesde is hij begonnen met cannabis, op zijn 11e met speed en op zijn 13e met heroïne”, stak de procureur van wal. “Hij was er later ook als eerste bij om flakka te gebruiken.” Naar eigen zeggen wilde de zestiger héél graag van de drugs af, maar lukte hem dat telkens net niet.

Wilde achtervolging

Tijdens de zomer vorig jaar liep Alain L. uiteindelijk voor de zoveelste keer tegen de lamp. Op 26 juni controleerden enkele agenten de man en zijn wagen. De agenten vonden meteen een loodjespistool en riepen extra bijstand op om de wagen verder te onderzoeken. Dat bleek een doordachte zet: want naast het pistool werden ook 15,5 gram heroïne, 13,7 gram flakka en 450 euro cash geld aangetroffen. Enkele maanden later, op 4 augustus, kwam de zestiger in Kortemark opnieuw in het vizier van de politie. “Dit keer voor de rijstijl”, opperde de procureur. De man moest uitstappen om een speekseltest uit te voeren, maar maakte van de gelegenheid gebruik om weg te vluchten. De politie zette de achtervolging meteen in tot in Lichtervelde, waardoor er op sommige plaatsen snelheden van 140 kilometer per uur in zone 70 werden gereden. Dit keer was de buit groter: 360 gram Ffakka.

L. wordt ervan beticht ook de drugs door te verkopen, al ziet hij dat zelf heel anders. “Soms geeft hij drugs weg in ruil voor geld, soms iets gratis. Maar heroïne verkopen? Nooit. Het is volgens meneer immers geen verkoop als het tegen aankoopprijs is.” Bovendien beweert de man ook goede daden verricht te hebben voor vrouwelijke druggebruikers. “Hij geeft soms iets gratis weg, zodat anderen hun lichaam niet moeten verkopen. Hij is een soort weldoener.”

Op 3 november, was het opnieuw prijs: de agenten plukten Alain L., die een enkelband droeg, uit het verkeer omwille van zijn rijstijl. “Voorlopige hechtenis is dus een lachtertje voor dealers.” Alain L. liep al 29 voorgaande veroordelingen op voor diefstal, drugs. “De eerste veroordeling is van 1995”, stelde de procureur. “We hebben te maken met een onberispelijke drugscrimineel. Hij is nooit gestopt met gebruiken en dealen.”

Zorgen voor ouders

Het Openbaar Ministerie vorderde daarom een effectieve celstraf van zes jaar en een geldboete van 8.000 euro. Advocaat Gregroy Everaert vroeg dan weer om een straf met voorwaarden. “Mijn cliënt is absoluut geen heilig boontje”, zei advocaat Everaert. “Maar hij probeert wel degelijk te werken aan zijn verslaving en die onder controle te krijgen. We vragen om hem perspectief te bieden.”

Tijdens de zitting kreeg Alain L., die graag thuis voor zijn ouders wil zorgen, uiteindelijk ook nog zelf het woord. “Ik ga door een hel als ik besef hoe verslaafd ik ben”, zegt M.L. “Moest ik weten wat de oplossing is, dan zou ik het zeggen. Maar ik weet het zelf niet.”

De rechtbank doet uitspraak op 27 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier