Geen straf, wel fikse boete voor zwaar ongeval met bobcat in Zeebrugse haven

Het ongeval gebeurde toen de werknemer op de kade de laadbak in het water wou ledigen. © gf
Redactie KW

Bijna vier jaar nadat een arbeider levensgevaarlijk gewond raakte op de terreinen van Depre Storage & Handling in de Zeebrugse binnenhaven, komen de ploegbaas en manager weg zonder straf. Het bedrijf zelf kreeg wel een stevige geldboete opgelegd.

Op 18 februari 2020 was het slachtoffer reinigingswerken aan het uitvoeren op een bobcat met een aangekoppelde borstelmachine. Toen hij op de kade de laadbak in het water wou ledigen kantelde de bobcat voorover en raakte de man gekneld tussen het voertuig en een meerpaal. Hij werd met levensbedreigende verwondingen, waaronder een gescheurde lever, naar het ziekenhuis overgebracht en moest lange tijd revalideren.

Geen opleiding

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer geen opleiding had genoten om met de bobcat te mogen rijden. “De beklaagden waren daarvan op de hoogte maar grepen niet in”, stelde arbeidsauditeur Evi De Clercq. Plant manager L.B. (61) uit Beernem en voorman G.C. (55) uit Oostende werden voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet, maar De Clercq nam genoegen met een strafopschorting gekoppeld aan probatievoorwaarden. Voor de vennootschap vroeg ze de minimumboete van 24.000 euro.

Lesje geleerd

Bij een hercontrole twee jaar na het ongeval bleek het op het bedrijf nog altijd mogelijk voor onbevoegden om met een bobcat te rijden. Intussen werd wel een badgesysteem ingevoerd zodat enkel opgeleide arbeiders zo’n voertuig kunnen activeren. “Bovendien werd het aantal voormannen verhoogd en álle arbeiders hebben nu de opleiding gevolgd”, klonk het bij de verdediging. “Deze mensen hebben hun lesje geleerd.”

De rechter toonde zich vrijdag mild en gaf B. en C. de gunst van de strafopschorting, zonder probatievoorwaarden en met een proeftijd van drie jaar. Het bedrijf zelf moet wel een effectieve geldboete van 24.000 euro ophoesten. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier