Geen straf voor vijf winkeldiefstallen omdat onderzoek te lang aansleepte

© Getty Images
Redactie KW

In een dossier van vijf winkeldiefstallen heeft de Brugse correctionele rechtbank de eenvoudige schuldigverklaring uitgesproken voor een 44-jarige man uit Vorst. De beklaagde bekende dat hij heel wat kledij buitmaakte, maar de rechter oordeelde dat het onderzoek naar die feiten te lang aansleepte.

D.K. sloeg op 28 november 2021 vijf keer zijn slag in Knokke-Heist. Bij H&M, IKKS, Sandro en American Outfitters maakte hij telkens kledij buit. Uiteindelijk werd hij op heterdaad betrapt toen hij een broek van 220 euro wilde stelen bij Closed. De beklaagde gebruikte tijdens de feiten een magneet die hij op zijn vorige werk had meegenomen.

Tijdens zijn verhoor bekende de Brusselaar de winkeldiefstallen. Naar eigen zeggen ging hij toen door een moeilijke periode. Door de coronacrisis was hij zijn job verloren, terwijl ook zijn relatie op de klippen was gelopen. K. beweerde dat hij die bewuste dag gefrustreerd was, omdat zijn vrienden tijdens hun uitstapje wel mooie dingen hadden kunnen kopen.

Het openbaar ministerie vorderde zes maanden gevangenisstraf, maar verzette zich niet tegen eventuele gunsten. Procureur Fauve Nowé legde uit dat K. na enkele dagen voorhechtenis de gevangenis al had mogen verlaten. Sindsdien heeft hij zijn voorwaarden altijd goed gevolgd.

“Die dagen in de gevangenis waren een nachtmerrie die hij nooit zal vergeten, want hij was daar absoluut niet op zijn plaats”, pleitte meester Nadia Lorenzetti. De verdediging wierp op dat de redelijke termijn overschreden werd. Na zijn herverhoor in januari 2022 duurde het immers tot september 2023 vooraleer het dossier door de onderzoeksrechter werd meegedeeld aan het parket. Meester Lorenzetti drong daarom met succes aan op de eenvoudige schuldigverklaring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier