Ex-koppel riskeert celstraf voor diefstal van grafornamenten in Oostende

© iStock
Redactie KW

Een man en een vrouw uit Oostende riskeren respectievelijk acht en zes maanden cel voor diefstal van grafornamenten. Het gerecht achtte hen verantwoordelijk voor een diefstallenplaag op de Oostendse kerkhoven, maar kon dat niet hard maken.

Op 30 juli vorig jaar zag een getuige hoe onbekenden ornamenten aan het stelen waren op het kerkhof in de Stuiversstraat in Oostende. Bij aankomst hoorde de politie kapgeluiden. De agenten konden A.C. (49) en zijn toenmalige vriendin K.V. (49) ter plaatse inrekenen. “Ze hadden een rugzak bij zich met daarin een beitel, schroevendraaier, zaklamp en drie koperen kruisen”, aldus procureur Fauve Nowé. “Dit was totaal respectloos naar de overledenen en nabestaanden toe.”

Diefstallenplaag

In die periode was een diefstallenplaag aan de gang op de Oostendse kerkhoven. De daders hadden het vooral gemunt op koper en brons, dat door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne sterk in waarde was gestegen. In de struiken naast het kerkhof in de Stuiversstraat troffen arbeiders op enkele maanden tijd verschillende zakken met gestolen ornamenten aan. In haar zoektocht naar de gedupeerden verspreidde de politie een oproep.

“Na de oproep kwam bij de politie een stroom van klachten binnen over gestolen grafornamenten”, ging Nowé verder. “Die diefstallen konden evenwel niet aan de beklaagden gelinkt worden. Ze worden er dan ook niet voor vervolgd.” De procureur merkte wel op dat A.C. op anderhalf jaar tijd voor 8.000 euro koper en brons binnenbracht bij een metaalhandelaar.

“Hoe zou hij die buit ooit hebben kunnen vervoerd op zijn fiets?”

Op 18 maart 2021 werd K.V. op straat gespot terwijl ze een tros kabels meezeulde. Volgens de verdediging was die achtergelaten op straat. A.C. gaf enkel de diefstal van de drie kruisen toe. “Hij wou die niet verkopen, maar thuis bewaren”, pleitte zijn advocaat Jan Dekersgieter. “Met die andere diefstallen had hij niets te maken. Hoe zou hij die buit ooit hebben kunnen vervoerd op zijn fiets?”

K.V. vroeg de vrijspraak. “Ze werkte niet actief mee aan die diefstal”, pleitte meester Maxime Van Winkel. “Toen haar toenmalige vriend achteraf die kruisen toonde zei ze nog dat hij die terug moest gaan leggen.”

De uitspraak volgt op 21 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier