Crowdfunding Acid enorm succes: al meer dan 100.000 euro ingezameld

De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde Vandergunst donderdag voor belaging. © BELGA/KURT DESPLENTER

Youtuber Nathan Vandergunst, ook bekend als Acid, heeft na zijn veroordeling voor de Brugse rechtbank een crowdfundingcampagne opgestart waarmee hij de schadevergoeding wil financieren die hij moet betalen aan de ouders van een Reuzegommer. Hun restaurant werd bestookt met negatieve recensies na een video van Acid. De schadevergoeding is voorlopig vastgelegd op 20.000 euro, al zal een bedrijfsrevisor de precieze schade nog begroten. De actie heeft al tienduizenden euro’s opgebracht.

Naar eigen zeggen startte Acid de crowdfunding op vraag van het publiek. Het doel zette hij op 20.000 euro, waarvan na een uur al ruim de helft werd opgehaald. Als het bedrag overschreden wordt, wil hij de overschot doneren aan de Sanda Dia Foundation.

Verontwaardigde burgers

“Als de tegenpartij beseft dat elke euro van een verontwaardigde of kwade burger komt, heb ik het gevoel dat dat misschien harder aankomt”, schrijft Vandergunst.

Vandergunst benadrukt dat hij geen donaties wil van kinderen, ook niet met de kredietkaart van hun ouders. “Ik wil niet naar de gevangenis. Dat hangt dus echt boven mijn hoofd lol”, schrijft hij daarover.

Op dit moment heeft de actie al meer dan 100.000 euro opgeleverd, en dat bedrag zal ongetwijfeld nog stijgen:

De Brugse correctionele rechtbank veroordeelde Vandergunst donderdag voor belaging. Hij krijgt drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete. Aan de geviseerde Reuzegommer moet hij een symbolische euro betalen.

Daarbij komt de schadevergoeding aan het restaurant van diens ouders, waarvan het bedrag nog niet zeker is.