Brugge moet schrijfster 18.000 euro schadevergoeding betalen wegens inbreuken op de auteursrechten

Mia Nollet: “Het is mij niet om het geld te doen, wel over de manier waarop de Stad Brugge freelancers behandelt. © Yel Ratajczak/Mia Nollet
Stefan Vankerkhoven

Omdat de Stad Brugge ‘vergat’ de naam van de auteur te vermelden in de herdruk van de wandelbrochure ‘Brugge door Kinderogen’, moet ze 18.000 euro schadevergoeding betalen aan schrijfster Mia Nollet. Dat heeft een Gentse rechtbank beslist. Volgens het Hof van Beroep bezondigde Brugge zich aan tal van inbreuken op de auteurswet.

De in Oostende geboren, maar nadien naar Brugge verhuisde Mia Nollet is textielkunstenaar en docente beeldende vorming en creatief denken. Ze begeleidt beeldende creatieve workshops, maar voert ook artistieke projecten op vraag uit. Zo kreeg ze tien jaar geleden de opdracht van de Brugse stedelijke dienst Welzijn om de gratis wandelbrochure ‘Brugge door kinderogen’ te realiseren. Een gids met vier speelse wandelingen door de historische binnenstad, met leuke opdrachten, op kindermaat geschreven.

Vergetelheid?

Toen de brochure in 2018 herdrukt werd, ‘vergat’ de Stad Brugge de naam van de auteur te vermelden en werd Mia Nollet niet vergoed voor de heruitgave, noch voor de vertalingen en de digitale exploitatie. De schrijfster stapte naar de rechtbank om haar auteursrechten te doen naleven. De Stad Brugge verweerde zich, omdat bij dergelijke opdrachten schrijvers afzien van een bijkomende vergoeding bij herpublicatie.

Maar in dit dossier ondertekende Mia Nollet nooit het document, waarbij zij afstand nam van haar auteursrechten. In beroep kreeg zij gelijk van de rechtbank. De Stad Brugge werd door het Gentse Hof van Beroep veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 18.000 euro. Als je er de gerechtskosten en intresten bij rekent, moet de Brugse Stadskas 26.000 euro ophoesten.

Minnelijke schikking

Naar verluidt ontdekte Mia Nollet bij toeval dat de gids opnieuw uitgegeven werd zonder naamsvermelding van de auteur. Ze trachtte aanvankelijk om een minnelijke schikking te treffen, maar kreeg ondanks vele e-mails geen gehoor.

Burgemeester Dirk De fauw stelt: “Die dame kreeg voor haar bijdrage aan de brochure 2.286 euro. Toen haar logo bij de herdruk niet meer vermeld werd, trok ze naar de rechtbank en eiste 53.000 euro schadevergoeding.”

Mia Nollet in haar atelier.
Mia Nollet in haar atelier. © Mia Nollet.

“De burgerlijke rechtbank kende haar 10.000 euro toe. Ze vond dat onvoldoende en ging in beroep. De auteur beweert dat ik haar aan het lijntje heb gehouden? Buiten de voorstelling van het oorspronkelijk boekje heb ik die dame nooit gezien…”

Volgens Mia Nollet had ze wel, naast vele e-mailverkeer, een gesprek op het kabinet met de burgemeester. Inmiddels is de verdeling van de wandelbrochure door In&Uit, die op 17.000 exemplaren gedrukt werd, stopgezet, omdat de Stad anders een dwangsom riskeert.

Mia Nollet noemt de handelswijze van de Stad Brugge niet zomaar ‘een vergetelheid’: “Ik ben nooit deftig vergoed, mijn auteursrechten zijn zwaar geschonden. Het is voor mij geen geldkwestie, ook al beticht dat advocaat van de Stad Brugge mij ervan om een geldwolf te zijn.”

Principe

“Het is een principekwestie, ik wil de manier aanklagen waarop de Stad Brugge omgaat met freelancers. Ik ben nog heel braaf geweest. Het waren Sabam en het Cultuurloket die mij aangemoedigd hebben om stappen te ondernemen, hun tarieven liggen nog veel hoger. De Stad wou zelfs niet eens aanvaarden was dat ik de auteur van de publicatie was!”, aldus Mia Nollet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier