“Als de winkel niet snel opengaat, begin ik te schieten”: dronkenlap met cowboyhoed trekt speelgoedwapen aan sociale kruidenier in Oostkamp

© iStock
Redactie KW

B.C. (32) had duidelijk weinig tijd toen hij vlak voor openingstijd een speelgoedwapen trok aan de sociale kruidenier in Oostkamp. In beschonken toestand dreigde hij ermee te schieten als de winkel niet snel de deuren opende. Zijn opvallende kledingstijl verleidde de verdediging tot een verwijzing naar de VRT-reeks Chantal.

Op 20 februari stond de beklaagde samen met vijf anderen te wachten tot de sociale kruidenier OostKans in de Stationsstraat in Oostkamp de deuren zou openen. Enkele minuten voor openingstijd werd het wachten de Oostkampenaar duidelijk te veel. “Hij haalde een speelgoedwapen boven en zwaaide daarmee in het rond”, verduidelijkte procureur Emilie Lingier tijdens het proces voor de Brugse rechtbank.. “Hij riep ‘als de winkel niet snel opent, begin ik te schieten!’”

Geen krediet

Omdat het overduidelijk een speelgoedwapen betrof, veroorzaakte B.C. geen al te grote paniek. Toch werd de politie erbij gehaald. Volgens de procureur was de Oostkampenaar dronken en had hij wellicht andere plannen met het wapen. “Het onderzoek wees immers uit dat hij geen krediet meer had om iets te kopen in de winkel. Dus vermoedelijk wou hij op een andere manier aan zijn goederen komen”, alludeerde ze op een mogelijke overval.

De Sheriff

Op het moment van de feiten droeg B.C. een spijkerbroek, geruit hemd en een cowboyhoed. “Hij leek wel weggelopen uit een feuilleton op zondagavond”, verwees advocaat Lawrence Taillaert naar De Sheriff, het personage uit de populaire VRT-reeks Chantal. “Maar mijn cliënt had zeker niet de intentie om een overval te plegen. Hij ontkent zelfs dat hij het wapen uithaalde. Naar eigen zeggen strekte hij enkel de armen waarop het pistool zichtbaar was achter zijn broekriem.”

B.C. kampt met een zware alcoholverslaving en werd intussen gedwongen opgenomen in de psychiatrie. De procureur vroeg acht maanden cel. De verdediging drong aan op mildheid. De uitspraak volgt op 21 mei. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier