Twee agenten van de politiezone Grensleie die zelf voor de rechter stonden op beschuldiging van valsheid in geschrifte gaan vrijuit. Het onderzoek naar de feiten heeft volgens de rechtbank te lang geduurd. De twee zouden in april 2011 een zwakbegaafde man gedwongen hebben een moord te bekennen die hij niet had gepleegd en daarover het proces-verbaal niet correct opgesteld hebben.
De rechtszaak is een uitloper van het dossier rond de moord op Caroline Vyncke in Moorsele in 2011. Het was Geert Vanweehaeghe, de vriend van Vyncke, die de verdwijning van zijn vriendin aangaf. De speurders beten zich meteen vast in de vreemde uitleg van Vanweehaeghe, die omwille van zijn lage IQ in het dorp bekend stond als ‘gekke Geert’. De man werd aangehouden en legde bekentenissen af die hij meteen weer introk.
Uiteindelijk bekende hij nogmaals tijdens een reconstructie van de feiten. Dat gebeurde in zijn woning, waar op dat moment ook afluisterapparatuur hing. Vanweehaeghe werd samen met zijn buurman Thomas Couvreur naar het assisenhof verwezen. Bij de buurman waren lichaamsdelen van Caroline Vyncke, haar gsm en het moordwapen gevonden.
Onder druk gezet
Op het assisenproces ontdekte de verdediging van Geert Vanweehaeghe dat het proces-verbaal van de bekentenis die tijdens de reconstructie werd afgelegd niet overeenstemde met de tape. Advocaten Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme lieten de tape op de zitting afspelen. Daarop was duidelijk te horen dat de speurders, de onderzoekrechter en de aanwezige wetsdokter Geert Vanweehaeghe onder druk hadden gezet. Al tijdens het proces diende de verdediging dan ook klacht in tegen de speurders, wegens valsheid.
“Wij gaan onderzoeken of er nog juridische stappen gezet kunnen worden. Dit is een professionele doofpotoperatie”
Die klacht bleef vervolgens jarenlang liggen, volgens de verdediging van Geert Vanweehaeghe door onwil vanuit het parket. Uiteindelijk belandde de zaak vorige maand toch voor de rechtbank in Kortrijk, waar het parket de vrijspraak vroeg voor de twee speurders. De rechtbank koos er vandaag voor om geen uitspraak ten gronde te doen, maar louter vast te stellen dat de strafvordering vervallen is omwille van een ‘zeer ernstige miskenning van de redelijke termijn’. Lees: dertien jaar na de feiten is het onmogelijk nog vast te stellen hoe de vork aan de steel zit. De agenten gaan dus vrijuit.
“Professionele doofpotoperatie”
Voor Vanweehaeghe, die lange tijd onschuldig in de cel zat, en zijn advocaten is dat een bittere pil om te slikken. “Wij gaan onderzoeken of er nog juridische stappen gezet kunnen worden. Dit is een professionele doofpotoperatie. Het is inderdaad allemaal zeer lang geleden, maar dat is niet de schuld van Geert Vanweehaeghe. Hij is er wel het slachtoffer van geweest. Mogelijk zetten we verdere stappen tegen de Belgische Staat”, reageert advocaat Frank Scheerlinck.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier