Advocaten Zuienkerkse ex-sluismeester zaaien twijfel in sabotagezaak: “Hij kan het onmogelijk geweest zijn en verdient de vrijspraak”

De ex-sluismeester schreeuwde zijn onschuld uit voor de rechtbank. © AFr
Redactie KW

Op het proces rond de sabotage van zes sluizen in het poldergebied, blijft ex-sluismeester S.D. (42) zijn onschuld uitschreeuwen. Volgens zijn advocaten stemmen de gsm-gegevens niet overeen met het moment van de manipulaties. “Hij kan het dus onmogelijk geweest zijn”, klonk het. Tijdens zijn verhoor legde de Zuienkerkenaar wel vreemde verklaringen af en dát deed bij de rechter wel vragen rijzen.

In de nacht van 19 op 20 juni 2022 werden op twee uur tijd op zes locaties in het poldergebied de sluizen opengedraaid en de pompen geactiveerd. Het was toen eb en de polder begon in een recordtempo leeg te lopen richting zee. De sluismeester stelde de sabotage per toeval vast tijdens een nachtelijke controle en kon zo vermijden dat het gebied tussen Bredene en Zeebrugge twee meter onder water kwam te staan.

Volgens Nieuwe Polder van Blankenberge, dat de geviseerde sluizen en pompen beheert, werd een ongeziene ramp maar nipt vermeden. “Mochten de sluizen bij vloed om 7 uur ’s ochtends nog steeds hebben opengestaan, dan zouden de centra van De Haan, Zuienkerke, Blankenberge en Wenduine zijn ondergelopen”, pleitte advocate Charlotte Sintobin begin mei voor de Brugse strafrechtbank.

Manipulaties

Beelden van camera’s met nummerplaatherkenning en gsm-gegevens linkten Zuienkerkenaar S.D. (42) op het moment van de feiten aan de geviseerde sluizencomplexen in Blankenberge, Zeebrugge, Varsenare, Bredene en Jabbeke. De man was twee jaar sluismeester geweest en was een paar maanden voor de feiten teruggekeerd naar zijn oude job. Na herhaaldelijke verhoren gaf de man zijn aanwezigheid aan de sluizen toe, maar de manipulaties ontkende hij met klem.

Tijdens de voortzetting van het proces donderdagochtend plaatste de rechtbank wel vraagtekens bij bepaalde verklaringen die de man aflegde. “Als dit werkelijk gebeurd is, kan ik alleen zeggen dat het mijn bedoeling niet was maar dat ik mijn verantwoordelijkheid zal nemen”, stelde S.D. tijdens zijn verhoor. Waarom hij dit dan wel verklaarde? “Ik was volledig overdonderd”, antwoordde S.D. aan de rechter.

Volgens het openbaar ministerie had de dader kennis van zaken: “Er werden paswoorden ingevoerd en kabels losgerukt zodat het alarm niet in werking trad”, stelde de procureur op de vorige zitting. “De saboteur beschikte ook over de nodige sleutels. Alleen in Varsenare werd een deur ingetrapt. Als ex-sluismeester was het voor de beklaagde niet moeilijk om de sleutels na te maken en in zijn verhoren sprak hij zichzelf tegen. Het is onbegrijpelijk wat hem bezield heeft.”

Vrijspraak

De advocaten van S.D. gingen donderdag voluit voor de vrijspraak. “Mijn cliënt vernam die bewuste avond op een feestje dat er vernieuwingen waren uitgevoerd aan de sluizen”, pleitte meester Luc Arnou. “Hij heeft toen met zijn auto een toer gedaan om die te gaan bekijken. Maar hij is op geen enkele plaats binnen geweest. Daarin is hij formeel. En welk motief zou hij dan wel gehad hebben?”

De verdediging deed er alles aan om twijfel te zaaien. Zo zouden de mastgegevens van de gsm van S.D. niet overeenstemmen met het moment van de manipulaties aan de sluizen. “Die discrepanties tonen duidelijk aan dat hij het onmogelijk gedaan kan hebben”, ging meester Arnou verder. “Geconfronteerd met die gegevens heeft het parket de marges wat verruimd. Onze cliënt moest duidelijk hangen.”

Dat de dader kennis van zaken had, vormt volgens Arnous medepleiter Michele Walgraeve geen bewijs. “Iedereen binnen het polderbestuur had die kennis. Op de camerabeelden is alleen een zwarte schim te zien en dat hij sleutels zou hebben nagemaakt is evenmin bewezen. Het bewijs is flinterdun en gebaseerd op veronderstellingen.”

Motief onduidelijk

Charlotte Sintobin, de advocaat van Nieuwe Polder van Blankenberge, benadrukte dat er tot op vandaag twee sleutels zoek zijn. “Bovendien kunnen die discrepanties perfect wetenschappelijk verklaard worden”, pleitte ze. De huidige sluismeester, de neef van S.D., nam ook het woord. “We hadden gehoopt om een antwoord te krijgen op de vraag waarom de sluizen gesaboteerd werden. Er was geen ruzie binnen de familie.”

Wat het motief van S.D. juist geweest zou zijn, blijft onduidelijk. Feit is wel dat zijn vader, die veertig jaar sluismeester was, hem tegen zijn zin in de job pushte. Na twee jaar nam hij uiteindelijk zelf ontslag en werd zijn neef sluismeester. De vader van de beklaagde wilde daarna toetreden tot de raad van bestuur, maar stuitte op een njet.

Het openbaar ministerie vraagt voor S.D. toepassing van de strafwet voor onder meer vernielingen en pogingen daartoe, hacking, namaak van sleutels en het binnendringen van een havengebied. Nieuwe Polder van Blankenberge eist als burgerlijke partij eist 60.000 euro schadevergoeding.

De Brugse strafrechtbank doet uitspraak op 17 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier