Poolse zakkenrollers riskeren tot 40 maanden cel

Redactie KW

Drie Polen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in 28 feiten van zakkenrollerij. De beklaagden hadden het vooral gemunt op bejaarden aan het station van Oostende. Het openbaar ministerie vorderde tot 40 maanden effectieve gevangenisstraf.

Alle feiten speelden zich sinds 2017 af op de tram of in de buurt van een tramhalte. Vaak sloegen de dieven hun slag aan het station of op het Marie-Joséplein in Oostende, maar bijvoorbeeld ook in Gent en Middelkerke werden bejaarde slachtoffers van hun portefeuille beroofd.

Wojciech M. (69) werd op 22 maart ingerekend, nadat de speurders hem herkenden op camerabeelden. Twee andere verdachten bleven buiten schot. Het openbaar ministerie vorderde voor de enige aanwezige beklaagde een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden. Voor zijn kompanen, die meer feiten op hun kerfstok hebben, werden strengere straffen geëist. Janusz D. (47) en Andrzej B. (64) riskeren respectievelijk 37 en 40 maanden effectieve celstraf.

Wojciech M. stond terecht voor 14 diefstallen, maar ontkende enkel het feit in Brugge waarbij het slachtoffer een duw kreeg. De verdediging drong aan op een mildere bestraffing. Meester Silke Brutin vroeg onder andere om rekening te houden met de leeftijd en de medische problematiek van haar cliënt.

De rechter doet uitspraak op 3 oktober.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier