Politiezone Vlas lanceert aangifte via videocall: “Eerste zone in West-Vlaanderen”

Op vrijdag 28 maart werd het platform gelanceerd in het bijzijn van de pers. (RB)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Inwoners van Kortrijk, Kuurne en Lendelede hebben vanaf 1 april de mogelijkheid om aangifte te doen van thuis uit via een live videogesprek. Op vrijdag 28 maart werd het platform gelanceerd in het bijzijn van de pers. De politiezone is de eerste in onze provincie die aangifte via videocall mogelijk maakt.

De Politiezone Vlas introduceert een nieuwe manier van aangifte doen: vanaf dinsdag 1 april kunnen de inwoners van Kortrijk, Kuurne en Lendelede een aangifte via videocall doen. Het biedt de burger extra toegankelijkheid, veiligheid en gemak in het contact met de lokale politie. Met de lancering van de videocall-aangifte hoeven mensen voor bepaalde aangiften niet langer fysiek naar het politiegebouw te komen, maar kunnen ze dit eenvoudig en snel vanuit hun eigen huis regelen.

Voorzitter van het politiecollege en Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe (TBSK): “Met de introductie van de videocall-aangifte zetten we een belangrijke stap in de digitalisering van de dienstverlening van Politiezone Vlas. Dit biedt onze inwoners de mogelijkheid om snel eenvoudig en veilig hun aangifte te kunnen doen, vanuit een plek waar zij zich comfortabel voelen. Het draagt bij aan een bredere en toegankelijke aanpak die de dienstverlening versterkt.”

Burgers kunnen vanaf 1 april via de website van de Politiezone Vlas een afspraak maken voor een videocall met een politiemedewerker. Dat is net hetzelfde principe als het maken van een gewone online afspraak om fysiek aangifte te komen doen in het politiecommissariaat. Om online een afspraak te maken werkt de politiezone met het softwarepakket Appoint. Met deze tool kunnen zowel de burger als de calltakers in de dispatching afspraken inboeken.

De online aangifte werd gedemonstreerd aan de pers. (RB)
De online aangifte werd gedemonstreerd aan de pers. (RB)

Door een afspraak te maken kiest de burger zelf een afgesproken tijdstip om live en visueel in verbinding te treden met de politie, dit vanuit de eigen woning of werkplek. Na het inboeken van de afspraak krijgt de burger een mail met daarin een weblink. Via deze link moet die dan op de vastgelegde dag en tijdstip een Teams-verbinding opstarten om de videocall met de politiemedewerker te doen. Men hoeft daarvoor niet zelf over een Microsoft Office account te beschikken.

In de mail die de burger krijgt, staan naast de weblink ook alle nodige instructies en uitleg over welke documenten en andere gegevens er beschikbaar moeten zijn tijdens de videocall-aangifte. Tijdens het gesprek zal de politiemedewerker alle stappen van het aangifteproces doorlopen zodat alles correct wordt geregistreerd. Het systeem biedt dezelfde vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid als bij een traditionele aangifte, maar maakt het mogelijk om het proces vanop afstand snel en efficiënt af te handelen.

Geen handtekening nodig

Aangezien de burger niet fysiek in dezelfde ruimte als de politiemedewerker aanwezig is, kan er geen handtekening onder het proces-verbaal geplaatst worden. Dat is ook niet nodig, want de feiten die PZ Vlas aanbiedt via video-aangifte, zijn voor de burger ook beschikbaar via de algemene website police-on-web, waar men online aangifte dient te doen. Daar kan en wordt er ook géén handtekening geplaatst.

Parket West-Vlaanderen, eerste substituut-procureur des Konings Sofie Vanden Berghe: “Als parket en partner van de PZ Vlas gaan wij volop mee in deze verdere digitale evolutie. De interactie die tijdens de videocall mogelijk is tussen de klager en de politievrouw of -man zal, ten opzichte van de gewone online klacht, leiden tot kwalitatievere aangiftes en zodoende een betere basis bieden voor het verder onderzoek.”

Om het voor het parket duidelijk te maken dat een dossier werd opgestart via een aangifte via videocall, zullen de politiemensen op het proces-verbaal de stempel “Verhoor via videoaangifte” plaatsen.

Types aangiften

Na aftoetsing en goedkeuring door het parket West-Vlaanderen, komen onder andere deze misdrijven in aanmerking om aangifte van te doen via videocall:

– Verlies of diefstal van: bankkaart, smartphone, (brom)fiets, nummerplaat..

– Fraude of oplichting (valse munt, oplichting met en zonder internet, valsheid in geschrifte, schending beroepsgeheim…)

– Beledigingen, bedreigingen, laster en eerroof…

– Vandalisme

De volledige lijst met misdrijven die in aanmerking komen, staat duidelijk beschreven op de webpagina waar je een videocall afspraak kan boeken.

Wie meer informatie wenst over de videocall-aangifte of wie een afspraak wil maken, kan steeds terecht op de website van de Politiezone Vlas of kan telefonisch contact opnemen via het verkort oproepnummer 1701.

Korpschef Filip Devriendt: “Onze PZ Vlas blijft zich verder inzetten om op een efficiënte en klantvriendelijke manier te moderniseren en de veiligheid van onze inwoners en bezoekers te garanderen, met respect voor privacy en gemak voor de burger. Het is opnieuw een manier om het rechtstreeks contact met de inwoners van de zone te versterken en het verhoogt hopelijk ook de aangiftebereidheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content