Hoofdcommissaris Karin Vanhooren heeft op 1 mei de eed afgelegd in handen van Wilfried Vandaele (N-VA), voorzitter van de politieraad en burgemeester van De Haan. De Nieuwpoortse volgt Erik Van Parys op, die met pensioen gaat. “Of ik nu ‘de Chantal van de kust’ word? In het echt gaat het er toch wel anders aan toe”, glimlacht ze.
De 49-jarige Karin Vanhooren is een geboren en getogen West-Vlaamse, met roots in Kortemark. Als licentiate in de politieke wetenschappen, en na enkele jaren in de privé gewerkt te hebben, volgde ze haar roeping en ging in 2001 bij de politie.
In 2003 was ze een van de eerste commissarissen van de geïntegreerde politie, sinds 2004 werkte ze bij de lokale politie van Gent, waar ze verschillende leidinggevende functies had. Zo leidde ze er een tijdlang het bijzonder bijstandsteam en de interventiedienst, tot ze in 2014 hoofdcommissaris en directeur van de wijkpolitie werd. Daar leidde ze de dagelijkse werking van driehonderd wijkmedewerkers in goede banen en fungeerde ze geregeld als waarnemend korpschef.
Ten dienste staan
“Bij de politie gaan was een jeugddroom. En als licentiate ‘pol & soc’ wou ik graag iets gaan doen waarbij je jezelf ten dienste van de gemeenschap stelt”, zegt Vanhooren. “Vanuit dat gevoel voor maatschappelijk engagement trok de gemeenschapsgerichte politiezorg mij dus wel aan. Alleen had de politie in de jaren negentig – in de nasleep van de affaire-Dutroux – niet zo’n beste reputatie. De grote politiehervorming, die pas definitief gestalte kreeg in 2001, gaf het allemaal een nieuw elan.”
Vanhooren maakte deel uit van de eerste lichting van die geïntegreerde politie. “In het begin leefden er intern nog wel wat tegenstellingen, die voortkwamen uit de cultuurverschillen bij de verschillende vroegere politiediensten. Maar al bij al was dat ook wel een heel boeiende periode. Het was een heel nieuw verhaal en dat sprak mij aan.”
Voordien had ze in de bankensector gewerkt. “Daar heb ik resultaatgericht en in team leren werken, mensen leren aansturen. De ervaring die ik in die periode opdeed, was in die eerste jaren bij de politie een enorme meerwaarde. En het had zeker ook voordelen om als jonge politieofficier in een stedelijke context aan de slag te gaan.”
Zichtbaar zijn
Nu gaat Vanhooren dus de uitdaging aan om de politiezone Bredene/De Haan te leiden. “Het zal hier in de zomer wel een heel ander werkritme zijn: na de Gentse Feesten waren er altijd veel vakanties. Een band met Bredene of De Haan heb ik niet, maar ik ben wel vertrouwd met de kust aangezien ik in Nieuwpoort woon.”
“Mensen vragen mij wel eens of ik nu ‘de Chantal van de kust’ word”, glimlacht ze. “Maar in de praktijk is het toch helemaal anders. Human resources, boekhouding: als korpschef moet je van vele markten thuis zijn. Het is ook een stukje managen, het zichtbare politiewerk is maar het topje van de ijsberg. Maar ik wil wel een zichtbare korpschef zijn. Ik vind het belangrijk om in die functie naar buiten te komen.”
Pas tweede vrouw
Karin Vanhooren is pas de tweede vrouwelijke korpschef in West-Vlaanderen. “Er bestaat wel zoiets als vrouwelijk leiderschap, denk ik. Maar ik geloof sowieso sterk in de persoonlijke aanpak, op maat van je medewerkers, het coachen van personeel doorheen hun hele loopbaan. In de echte mandaatfuncties zijn we nog altijd sterk in de minderheid – op negentien West-Vlaamse korpschefs is twee vrouwen niet veel – maar het politiewerk is sterk geëvolueerd en de machocultuur is er vandaag toch een beetje uit, merk ik. Vier op de tien mensen in het basiskader zijn vrouwen, dat is vergelijkbaar met andere korpsen.”
Ze is moeder van drie kinderen. “Twee dochters van 20 en 18 jaar, en een zoon van 14. Toen zij kleiner waren, was mijn job ‘stoute boeven pakken’. Maar dan zijn ze eens naar mama’s werk komen kijken en vonden ze het toch niet zo spectaculair”, glimlacht ze. “Ik wil er werk van blijven maken om hier iedereen persoonlijk te leren kennen, maar mijn eerste gevoel zat goed. Het is een heel gedreven team. En ik voelde mij hier direct heel welkom.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier