Politie bezorgd om stijgend aantal transmigranten dat vanuit Frankrijk naar West-Vlaanderen trekt: “Dit zorgt voor extra druk op onze diensten”

Een beeld van enkele jaren geleden in Adinkerke, waar de politie aan de Franse grens een grootscheepse controle rond transmigranten hield. © Belga
Philippe Verhaest

De politiezones Westkust en Spoorkin zien steeds meer transmigranten vanuit Frankrijk richting West-Vlaanderen stappen. Het aantal meldingen schiet sinds enkele weken weer fors de hoogte in en gisteren verongelukte een man nog toen hij op de E40 in Veurne werd aangereden. “We bevinden ons opnieuw in een piekmoment”, klinkt het.

Een piekmoment. Zo omschrijft Spoorkin-korpschef Peter Billiouw de toenemende instroom van transmigranten uit Frankrijk. “De laatste weken zien we het aantal meldingen steeds talrijker binnenkomen”, stelt hij. “Terwijl het in de periode daarvoor quasi nihil was.”

“Elke melding nemen we uiteraard serieus en we ondernemen ook onmiddellijk actie. Maar wanneer we op de bewuste locatie aankomen, zijn de transmigranten meestal al spoorloos verdwenen. Ze blijven nooit lang ter plaatse en zijn letterlijk op doortocht. Sowieso zorgt dit voor extra druk op onze diensten.”

“Wanneer we een melding krijgen over transmigranten op de E40, mogen wij niet tussenkomen. Dan verwittigen we de snelwegpolitie, maar die moet uit Jabbeke of Kortrijk komen” – Simon Vander Meeren, PZ Westkust

“We zijn een eerder kleine politiezone (met Alveringem, Lo-Reninge en Veurne als grondgebied, red.) en hebben altijd één patrouille op de baan, soms aangevuld met een tweede team. We zijn ook slechts een schakel in een groter geheel. Onze taak is om op te treden wanneer een misdrijf gepleegd wordt en transmigranten aan de Dienst Vreemdelingenzaken over te dragen.”

Onstuimge zee

Eerste hoofdinspecteur Simon Vander Meeren van PZ Westkust (Koksijde, De Panne en Nieuwpoort, red.) wijst naar het slechte weer als een van de redenen waarom West-Vlaanderen in het vizier van de transmigranten is gekomen. “De zee is momenteel te onstuimig om met small boats – de meest gehanteerde modus operandi – om het Kanaal richting Verenigd Koninkrijk over te steken.”

Of het opbreken van vluchtelingenkampen rond Parijs – in het kader van de Olympische Spelen van deze zomer – ook een rol speelt, laat hij in het midden. “Feit is dat we weer meer meldingen binnen krijgen, net als onze collega’s in Noord-Frankrijk.”

“Het is dweilen met de kraan open, maar we doen verder” – Peter Billiouw, PZ Spoorkin

“Al moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen meldingen op de autosnelweg en die in weides, bijvoorbeeld. Wanneer het om transmigranten op de E40 gaat, mogen wij niet tussenkomen. Dan verwittigen we de snelwegpolitie, maar die moet uit Jabbeke of Kortrijk komen.”

De komende maanden zal het aantal transmigranten dat naar de Westhoek afzakt, niet dalen, denkt Vander Meeren. “Daarom staan we in nauw contact met de Noord-Franse politie en plegen we ook regelmatig overleg met onze collega’s in het Verenigd Koninkrijk.”

Blijven melden

Iets wat Peter Billiouw van Spoorkin beaamt. “Het is soms dweilen met de kraan open, maar we doen verder. Het dramatische ongeval op de E40 betreuren we enorm.”

“We roepen iedereen op om mensen die langs of op de snelweg wandelen, te blijven melden”, besluit Simon Vander Meeren. “Onveilige situaties willen we koste wat het kost vermijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier