Afgelopen weekend kreeg een politie-inspecteur een rake vuistslag tijdens een tussenkomst bij een vechtpartij. Gemiddeld om de drie dagen krijgt de politie van Oostende naar eigen zeggen te maken met geweld tijdens interventies. “Vaak zijn agressiegevallen te linken aan het uitgaansmilieu en middelengebruik”, zegt korpschef Philip Caestecker.
In de nacht van zaterdag op zondag, rond 2 uur, ontstond een vechtpartij op het Marie-Joséplein. Een politiepatrouille, die toezicht hield in de uitgaansbuurt, was snel ter plaatse en kwam tussenbeide. Tijdens die tussenkomst kreeg een van de inspecteurs een harde vuistslag in het gezicht van een 29-jarige man. Daardoor is de man een tijdje werkonbekwaam.
In 2021 noteerde de Oostendse politie 91 feiten van geweld tegen politiemensen. Het gaat om tachtig gevallen van fysiek geweld en elf feiten van verbale agressie. In 2022 was er echter een daling zichtbaar naar 67 gevallen. 54 keer werd er toen fysiek geweld gebruikt en dertien keer ging het om psychologisch geweld. Vorig jaar steeg het aantal gevallen opnieuw tot 91. Naar het waarom de cijfers eerst gevoelig dalen om dan opnieuw te stijgen is het gissen.
Respect neemt af
Voor 2024 zijn er enkel cijfers bekend voor januari. De teller staat voor de eerste maand van het jaar op vijf. Volgens de politie leidt een derde van alle gevallen tot arbeidsongeschiktheid. “Die agressiegevallen zijn vaak te linken aan het uitgaansmilieu en middelengebruik”, duidt korpschef Philip Caestecker. “Maar ook tussenkomsten om net geweldfeiten te ondermijnen zijn een van de momenten waarop dikwijls geweld gebruikt wordt tegen onze mensen.”
Volgens de korpschef lijkt het respect voor de gedragszagers af te nemen. “We merken een verruwing op van de maatschappij”, zegt hij. “Het is ook zo dat de ene collega geweld of agressie anders ervaart dan de andere. Niet iedereen doet intern aangifte van agressiegevallen, al moedigen we dat wel steeds aan met het oog op interne zorgverstrekking.”
Juridische en psychologische bijstand
De politie van Oostende zet naar eigen zeggen hard in op juridische en psychologische bijstand. “Onze mensen moeten eerst en vooral fysiek en mentaal klaar zijn op om het even welke interventie of voorval. Vanuit het korps is het belangrijk om na feiten van agressie tegen collega’s de nodige juridische en psychologische bijstand te verlenen. Daar zetten we hard op in, onder meer met een zorgteam en een zorgcoördinator”, besluit de korpschef.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier