“Meerwaarde op het terrein is enorm”: kleinste politiezone uit de provincie heeft voortaan een eigen politiehond

Hondengeleidster Miet met Dice en korpschef Peter Billiouw. © JH
Redactie KW

Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de politiezone Spoorkin (Veurne/Alveringem/Lo-Reninge) een eigen politiehond. Mechelse herder Dice komt met zijn baasje, hondengeleidster Miet Cardoen (34), over van de politiezone Vilvoorde-Machelen. Miet en Dice zijn nu al in het straatbeeld te zien. “De meerwaarde van een hond op het terrein is enorm”, zeggen hoofdinspecteur Miet en korpschef Peter Billiouw.

De politiezone Spoorkin is met 57 personeelsleden de kleinste politiezone van West-Vlaanderen en roeit met de riemen die ze heeft. Dat lukt wonderwel, en sinds 1 augustus beschikt de politiezone over een nieuwe troef: voor het eerst telt ze een eigen politiehond in de rangen. Patrouillehond Dice, een Mechelse herder van bijna 7, komt met zijn baasje Miet Cardoen over van de politiezone Vilvoorde-Machelen, waar Miet meer dan acht jaar aan de slag was. Sinds ze bevorderd werd tot hoofdinspecteur is ze aan de slag in de politiezone Spoorkin.

Gefascineerd

“Sinds 2020 ben ik hondengeleider en werk ik samen met Dice”, vertelt Miet, die in Zedelgem woont. “Al van jongsaf droomde ik van een carrière bij de politie: ofwel bij de Cel Vermiste Personen ofwel als hondengeleider. Dat laatste is gelukt. Ik ben altijd erg gefascineerd geweest door de betekenis en meerwaarde van honden in de maatschappij en voor de hulpdiensten. Na een opleiding van vier maanden ben ik hondengeleider geworden. De band met Dice is enorm goed: we zijn goed op elkaar ingespeeld. Dice is een energieke en lieve hond maar een goeie raad: streel hem niet. Hij moet zijn werk uitvoeren.”

Polyvalentie

Ook korpschef Peter Billiouw is verheugd met de komst van de twee nieuwe werkkrachten. “In een kleine politiezone is het vaak roeien met de riemen die je hebt. Polyvalentie is hier een noodzaak. Zo zal Miet bij ons naast hondengeleider ook de rol van wachtofficier en het evenementenbeheer op zich nemen. Die polyvalentie is toch redelijk uniek voor een politiezone. We zijn ook heel tevreden dat we nu een eigen politiehond ter beschikking hebben, die altijd op dienst zal zijn als Miet werkt. De aanwezigheid van een politiehond mag je echt niet onderschatten. De gemoederen in het uitgaansmilieu kunnen door Dice bijvoorbeeld sneller bedaard kunnen worden. We stellen ook een verhoogde agressie naar de politie vast. Ook dat kan door de aanwezigheid van een politiehond sneller in de kiem worden gesmoord.”

Illegalen

Miet en Dice waren al te zien in het straatbeeld en waren begin juli bijvoorbeeld aanwezig tijdens de bijeenkomsten voor de EK-wedstrijden. “Zeker tijdens de begeleiding van het uitgaansleven in onze zone zal Dice een meerwaarde betekenen op het terrein”, zegt Miet. “Maar ook bijvoorbeeld inzake de illegalenproblematiek en acties daarrond kan hij een belangrijke rol spelen. Dice zal ook ingezet worden bij preventieve patrouilles zoals in de stationsbuurt en de industriezone. In ieder geval ga ik deze job met heel veel zin en passie aan. Ik ben dan ook dankbaar voor de kans en het vertrouwen die ik vanuit de politiezone en de bestuurlijke overheid kreeg.” (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier