Korpschef en burgemeester over feestende Nederlandse tieners in Knokke: “Beter beheersbaar dan vorig jaar”

Het is al een hele week hét gespreksonderwerp in Knokke: de aanwezigheid van honderden Nederlandse tieners in de uitgaansbuurt. © MM
Redactie KW

Dat hun aanwezigheid in Knokke opvalt, valt niet te ontkennen. Overdag vertoeven ze in appartementen en villa’s die betaald worden met de kaart van mama en papa en ‘s avonds laten ze zich volledig gaan in de uitgaansbuurt van Knokke. ‘Knokke Off’, maar dan in het echt zeg maar. Op het Alfred Verweeplein is het toontje al dagenlang ‘Hollands’. Maar is het beheersbaar? We vragen het aan korpschef Steve Desmet: “Wie problemen veroorzaakt, halen we uit de bende én we verwittigen meteen de ouders.”

Het is al een hele week hét gespreksonderwerp in Knokke: de aanwezigheid van honderden Nederlandse tieners uit de Gooi en Vechtstreek. Ondertussen is het zelfs een jaarlijkse traditie geworden. Wellicht eentje die ze in de kustgemeente liever zouden afschaffen, maar de realiteit is dat de jongeren uit die specifieke regio er nu al enkele jaren op rij komen feesten. Ook bij onze noorderburen is Knokke nu eenmaal een naam die klinkt. Mogelijk zorgde de serie ‘Knokke Off’ nog voor een extra aantrekkingskracht.

En de regio waar de tieners deze week vandaan komen? Daar is de vakantie nu net begonnen én het is – net zoals Knokke bij ons – een rijkere regio. Bij de politie weten ze dat ook en nadat er in de coronajaren problemen ontstonden, is er nu al voor het derde jaar op rij een samenwerking met de Nederlandse politie.

Beter beheersbaar

Maar is de situatie nu wél of niet beheersbaar? En hoe fel loopt het uit de hand? “Ik zou het zeggen als het omgekeerde waar was, maar de situatie dit jaar is beter beheersbaar dan de voorbije jaren”, zegt korpschef Steve Desmet. “Je voelt natuurlijk wel spanningen. Zeker naarmate de avond vordert en er meer en meer alcohol wordt gedronken. Maar zeggen dat de situatie uit de hand loopt? Dat is absoluut niet het geval. We hebben zeker incidenten gehad. Zwaargewonden vielen daar gelukkig niet bij. Al zeg ik er wel meteen bij: dat is niet alleen met Nederlanders zo. In de uitgaansbuurt en waar alcohol in de buurt is zijn er altijd wel eens problemen. Dat is in Knokke-Heist zo, maar evengoed elders. En niet alleen in deze periode.”

“Zet 500 jongeren samen met alcohol en er zullen altijd rotte appels naar boven komen. Die halen we er dan ook meteen uit.”

Alcohol, het woord is gevallen. Het merendeel van de problemen ontstaan wanneer het ‘zuipen’ is begonnen. En ook dat is een reden waarom de tieners graag naar de kustgemeente komen. In eigen land is het verboden alcohol te consumeren onder de 18 jaar, in ons land mag je pinten drinken vanaf 16 jaar. “En dat merken we natuurlijk duidelijk op het Alfred Verweeplein”, zegt de korpschef. “Er zijn jongeren die véél te veel drinken. Volgens onze informatie gelukkig nog niet met gevaarlijke afloop. Maar de combinatie van onderlinge spanningen en alcohol zorgt er zeker voor dat er incidenten ontstaan. Zet 500 jongeren samen met alcohol en er zullen altijd rotte appels naar boven komen. Die halen we er dan ook meteen uit.”

Ouders bellen

Dat was onder andere dinsdagnacht het geval toen het in een café tot een incident kwam. Een barmedewerker liep snijwonden op van een gebroken glas en in de loop van die nacht moesten ook een tweetal jongeren afgevoerd worden naar het ziekenhuis voor verzorging na onderlinge vechtpartijen. “Afgelopen nacht bijvoorbeeld is alles dan weer rustig gebleven. Dat is de reden dat we zo zichtbaar aanwezig zijn en samenwerken met onze Nederlandse collega’s: om snel in te grijpen.”

“Elk jaar opnieuw vragen we versterking aan de federale politie, maar die komt er te weinig”

“Op het plein staat ook een camera die we constant monitoren. Vanaf het moment dat we daar potentiële problemen zien, worden onze mensen op het terrein aangestuurd”, legt Steve Desmet uit. Dankzij de samenwerking met de Nederlandse politie kan er meteen in de database gezocht worden naar de minderjarige in kwestie. “En als iemand betrokken is bij een incident, verwittigen we hun ouders die burgerlijk verantwoordelijk zijn”, aldus de korpschef. “Maar incidenten die er bovenuit springen hadden we vooralsnog niet. Het is zoals ik eerder aanhaalde: in andere periodes zien we evengoed problemen in de uitgaansbuurt. Net zoals dat in andere politiezones het geval is.”

Uittocht begint

Het goede nieuws voor wie geen liefhebber is van de Nederlandse tongval onder jongeren: vanaf vrijdag begint de uittocht van de tieners.

Volgens Jan Morbee, burgemeester van Knokke-Heist, is het aantal incidenten tijdens de ‘Nederlandse’ week in vergelijking met vorige jaren gedaald. “We hebben geleerd uit de voorbije jaren en hebben onze aanpak daarop afgestemd”, zegt Morbee. “Veiligheid is voor ons absoluut prioriteit. Onze politie doet maximale inspanningen en ook ons cameranetwerk – waar we veel in investeren – werpt z’n vruchten af. Vanaf het moment dat de cafés sluiten kunnen we de jongeren volgen tot ze thuis zijn. Stellen we problemen vast, dan wordt er meteen een patrouille op afgestuurd. Wat de uitgaansbuurt zelf betreft: daar zullen we nóg strenger controleren of er geen alcohol wordt verkocht aan -16 jarigen. Wanneer iemand van 17 twee pintjes koopt en die buiten aan iemand van 15 jaar geeft, valt dat natuurlijk moeilijk te controleren. Maar we willen vooral een signaal geven.”

Oproep

De burgemeester heeft ondertussen opnieuw een duidelijke boodschap richting overheid. “Elk jaar opnieuw vragen we versterking aan de federale politie, maar die komt er te weinig. Niet alleen tijdens deze week, maar ook op warme dagen zou die steun méér dan welkom zijn. Ik roep nogmaals op om die regeling te herbekijken. We zouden het niet vragen als het niet nodig was.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier