Dag na dodelijke aanrijding op E40 in Veurne wordt man gespot hangend aan rijdende vrachtwagen: “Enorme risico’s”

Ondertussen werd er zelfs al een transmigrant aan de zijkant van een rijdende vrachtwagen gespot. © JH
Redactie KW

Een dag nadat een transmigrant doodgereden werd op de E40 in Veurne, lijkt er geen sprake te zijn van een schrikeffect. Integendeel: vrijdagochtend hing er zelfs eentje aan de zijkant van een rijdende vrachtwagen. “De risico’s die genomen worden, zijn enorm”, klinkt het bij de wegpolitie.

Donderdagavond 17 uur, Mannekensvere. Een groep van vier personen wordt gezien langs de E40 in Mannekensvere. Donderdagnacht: er komen nieuwe meldingen binnen van wandelaars op de E40 tussen Veurne en Mannekensvere. De genomen risico’s worden steeds groter. Vrijdagochtend 9.10 uur. Aan kilometerpaal 20.9 in Wulpen ziet een automobilist hoe een man aan de zijkant van een rijdende vrachtwagen richting Brussel bengelt. Twintig minuten later: een wandelaar gespot op de middenberm van de E40 tussen Nieuwpoort en Mannekensvere. Telkens gaat het meer dan waarschijnlijk om transmigranten.

Enorme risico’s

“We merken de laatste tijd inderdaad een opstoot op van aanwezigheid rond de E40”, klinkt het bij de federale wegpolitie. “En we merken dat er enorme risico’s worden genomen. Onze ploegen gaan bij elke melding ter plaatse, maar ofwel zijn die personen dan al verdwenen ofwel vluchten ze weg in bosjes of velden naast de snelweg als ze de politie zien naderen. Als we hen dan toch kunnen bevragen, valt het op dat ze soms totaal niet weten met wat ze bezig zijn of de gevaren niet inzien.” De toegenomen interventies zorgen voor extra werklast voor de wegpolitie.

Olympische Spelen

Niet alleen de wegpolitie heeft de handen vol met mogelijke illegalen. Ook de overlast voor de lokale politie is enorm. Volgens korpschef Nicholas Paelinck van zone Westkust heeft de toestroom aan illegalen in Noord-Frankrijk en onze grensstreek te maken met het feit dat de Franse gendarmerie vluchtelingenkampen in en rond Parijs opruimt voor de nakende Olympische Spelen. Die stromen dan toe in de regio rond Calais en Duinkerke en maken de oversteek naar de Westhoek. De lokale politie patrouilleert en zet drones in, en is in overleg met de Noord-Franse collega’s.

Zware last lokale politie

“Wat de concrete aanleiding is weet ik niet, maar ook wij merken een plotse opstoot”, zegt korpschef Peter Billiouw van zone Spoorkin, waar onder meer Veurne toebehoort. “Deze opstoten hadden we in het verleden nog, maar zeker de laatste twee weken is het opvallend. We krijgen tot vijf meldingen per week, meestal van illegalen die gezien werden in de industriezone en de tankstations. Zoveel als mogelijk gaan we ter plaatse. In de helft van de gevallen kunnen we hen ook oppakken. Er wordt volgens de procedure contact opgenomen met de Dienst Vreemdelingenzaken maar meestal worden ze nadien vrijgelaten of krijgen ze het bevel het grondgebied te verlaten. Die administratieve handelingen zorgen voor een zware last voor de lokale politie.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier