Burgemeester voert systematische identiteitscontroles in tegen overlast op Broekplein in Harelbeke

© Google Maps
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Naar aanleiding van de aanhoudende overlast op het Broekplein in Harelbeke besloot de burgemeester om een extra maatregel te treffen. Vanaf nu zijn de politiediensten gemachtigd om systematische identiteitscontroles uit te voeren. Deze maatregel komt er nadat eerdere bemiddelingspogingen en preventieve acties onvoldoende resultaat opleverden.

Tijdens de zomervakantie kwamen er bij het stadsbestuur van Harelbeke tal van meldingen binnen van overlast op het Broekplein, gelegen tussen de Arendstraat en de Verenigde Natiënlaan. “Deze meldingen hadden betrekking op verbale agressie, beschadigingen aan woningen en straatmeubilair en overmatige geluidsoverlast door groepjes jongeren. Ondanks de inspanningen van stad Harelbeke, de jeugddienst, vzw Arktos en Politiezone Gavers om de situatie te bedaren door middel van gesprekken en preventieve controles, bleef de problematiek”, duidt burgemeester Alain Top. “De buurtbewoners van het Broekplein hebben recht op een rustige en leefbare omgeving en dat is momenteel niet het geval. Door de invoering van systematische identiteitscontroles geven we de politiediensten extra slagkracht om snel en effectief in te grijpen bij overlastsituaties.”

Snel leefbaarheid verbeteren

De politiediensten gaven zelf aan vragende partij te zijn voor deze maatregel, omdat het hen in staat stelt om kordater op te treden bij incidenten. De systematische identiteitscontroles zijn een aanvulling op de bestaande maatregelen om de rust in de buurt te herstellen. Het stadsbestuur hoopt met deze maatregel de leefbaarheid in de buurt snel te verbeteren en doet tegelijk een oproep aan alle bewoners om meldingen van overlast te blijven doorgeven, zodat er gericht kan worden ingegrepen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier