Brugs burgemeester verdedigt politiekorps na klacht van PAOK: “Gebruik van het waterkanon was gerechtvaardigd”

De fans van PAOK in het Jan Breydelstadion. © KURT DESPLENTER BELGA
Stefan Vankerkhoven

De Griekse voetbalploeg PAOK dient officieel klacht in bij de UEFA voor de ‘krankzinnige wijze’ waaropp haar fans donderdagavond behandeld werden door de ordediensten. Politie Brugge is verrast en boos voor die ‘ongegronde klacht’. Brugs burgemeester Dirk De fauw staat pal achter zijn korps: “Het gebruik van het waterkanon was nodig en gerechtvaardigd.”

“Dat de Grieken nu zelf een klacht indienen, is bijzonder verrassend”, zegt Lien Depoorter, woordvoerder van Politie Brugge. “Wij hebben helemaal niet willekeurig supporters met een ticket verhinderd het stadion te betreden. Dat sommige mensen met ticket helaas last minute moesten afdruipen, is volledig op conto van de medesupporters zonder ticket die er alles aan deden om met geweld binnen te dringen in het stadion, nog voor de ticketing openging.”

Tegen alle afspraken

“De Griekse supporters die bewust veel te vroeg te voet afzakten richting stadion, wilden zo proberen een ongeldig plaatsje te veroveren”, vervolgt Lien Depoorter. “De stewards van de Club waren toen nog niet klaar om de mensen te ontvangen. Zowel de optocht te voet als het te vroeg aanmelden aan de Zuid was volledig tegen alle afspraken in. Er waren bussen voorzien vanuit de stad voor mensen mét tickets! En een grote groep volgde dit advies ook.”

“De pogingen om ongeldig in het stadion binnen te dringen, is ook dé reden waarom we de sproeiwagen moesten inzetten. We hebben dus slechts gradueel ‘geweld’ gebruikt, volledig strategisch onderbouwd. Op een bepaald ogenblik was de druk op ingang Zuid, de bezoekerskant, zo groot, waren bijzonder veel mensen aan het duwen en drummen waardoor de situatie met de smalle corridor daar bijzonder gevaarlijk werd voor politiemensen, stewards én alle supporters.”

Sproeiwagen

Volgens Lien Depoorter ging de politie voortdurend in gesprek met de Griekse fans: “We vroegen de mensen zonder ticket rechtsomkeer te maken, maar heel wat supporters weigerden dit te doen. Er zijn ‘in the heat of the moment’ een groep aanhangers tussen de mazen van het net geglipt zonder ticket inderdaad.”

“Na inzet van de sproeiwagen, nodig om ruimte te creëren en die massa terug te dringen, werd het terug rustig en konden we opnieuw mensen mét ticket doorlaten en diegenen zonder biljet rechtsomkeer laten maken. We hebben zelfs bussen gevorderd om die mensen terug naar de stad te brengen. Dus qua service kan dat wel tellen.”

Zwerfvuil

Maar van zodra het bezoekersvak van het Jan Breydelstadion vol zat, gingen de deuren dicht. “Jammer dat de supporters zonder ticket het op die manier hebben verknald voor wie te laat aankwam en wèl een ticket op zak had”, stelt de woordvoerder van Politie Brugge.

“Als de Grieken met al het zwerfvuil en de ravage die ze achterlieten op de Markt nu warempel beweren dat ze alleen maar braaf een picknick hielden, dan doet dat toch de wenkbrauwen fronsen. De beelden spreken voor zich. We gaan die klacht nu afwachten, de inhoud bekijken en dan ten gepaste tijde en volgens de regels reageren. Aan beeldmateriaal alvast geen gebrek”, aldus Lien Depoorter.

Niet bevoegd

Brugs burgemeester Dirk De fauw vindt het bizar dat PAOK klacht indient bij de UEFA tegen de politie: “De UEFA is hiervoor niet bevoegd, ze hebben niks te zeggen over de politie. De UEFA kan enkel optreden tegen bijvoorbeeld Club Brugge, als die in de voet gaat.”

“De korpschef heeft mij de beelden getoond van het politieoptreden donderdagavond. Dat was volledig gerechtvaardigd. 700 Grieken zonder ticket trokken naar Jan Breydel en probeerden de toegang tot het stadion te forceren. Sommigen zijn erin geslaagd om binnen te dringen. Daarvan werden supporters met ticket het slachtoffer, want er kan maar 1500 man in het vak voor de bezoekers.”

Waterkanon

“Het gebruik van het waterkanon was nodig om supporters met en zonder ticket van elkaar te scheiden. Van racisme door de politie is geen sprake! Uiteindelijk hebben we zelfs enkele brave Griekse huisvaders toegelaten tot de tribune met Clubsupporters, zij het met stewards als buffer. Blijkbaar is het in Griekenland normaal dat supporters zonder ticket opdagen. Er is donderdag zelfs een Griekse burgemeester naar Brugge gekomen, hij vroeg mij om een ticket! Ik kon hem dat niet geven”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier