
Bijna de helft van de parkeerretributies in Brugge worden niet betaald. Zelfs na een aanmaning en inschakeling van een incassobureau. Vorig jaar liep de Brugse stadskas hierdoor meer dan 541.000 euro aan inkomsten mis. Oppositieraadslid Stefaan Sintobin (VB) zal hierover financiënschepen Pascal Ennaert interpelleren tijdens de gemeenteraad volgende week.
Stefaan Sintobin (VB) stelde aan het Brugs stadsbestuur een schriftelijke vraag over dit heikel punt. Uit het antwoord van burgemeester Dirk De fauw (CD&V) blijkt dat duizenden retributies in Brugge jaarlijks niet betaald worden. “Sinds 2020 gaat het om jaarlijks tussen de 45.000 en 70.000 onbetaalde retributies. Ook na allerlei herinneringen en aanmaningen blijft bijna de helft onbetaald. Zelfs het inschakelen van een incassobureau is geen optie”, hekelt Stefaan Sintobin.
Wanneer het oppositieraadslid de opsplitsing maakt tussen Belgen en niet Belgen stelt hij vast dat bijvoorbeeld in 2024 bijna 4.000 Belgen niet hadden betaald en meer dan 8.000 buitenlanders. In ditzelfde jaar betaalden in totaal 12.289 mensen niet.
Andere software
Stefaan Sintobin vroeg ook hoeveel retributies er de afgelopen jaren in totaliteit werden uitgeschreven, maar deze cijfers kon het college genoeg niet geven.
Dirk De fauw stelt: “Het is niet mogelijk om weer te geven in welke fase de betalingen werden ontvangen voor de jaren 2020 en 2021. In deze periode werkte de Stad nog met een ander softwarepakket, waarin dergelijke rapporten niet standaard beschikbaar waren. Door een update in het softwarepakket in 2022 werden alle betaalde retributies voor 2021 en 2022 ‘geanonimiseerd’. Hierdoor is de historiek van deze retributies niet langer opvraagbaar.”
Duizelingwekkend
“Als we het aantal niet geïnde retributies omzetten in euro’s dan kunnen we toch wel spreken van onthutsende cijfers”, vervolgt Stefaan Sintobin. “Retributies voor honderdduizenden euro’s worden niet geïnd. In 2020 spraken we over ‘nog maar’ over 18.513 euro, in 2024 541.840 euro, voor 2025 zitten we al aan bijna 182.000 euro en de trend is stijgend.”
Stefaan Sintobin laakt de impact hiervan op de financiën van Stad Brugge. Hij zal dan ook financiënschepen Pascal Ennaert (Vooruit) hierover interpelleren tijdens de gemeenteraad van maandag 31 maart: “Hoe kunnen we dit ‘gedoogbeleid’ een halt toeroepen? Niemand betaalt graag een parkeerretributie, maar de wet moet voor iedereen gelijk zijn. Straks zien we anders nog overal in Brugge wielklemmen verschijnen.”
Dwangbevelen
In zijn schriftelijk antwoord zegt burgemeester Dirk De fauw het volgende over de niet-betalde retributies door buitenlandse toeristen: “Door de onbeschikbaarheid van nummerplaatgegevens van de meeste landen en de hoge kosten, verklaart het College van Burgemeester en Schepenen dwangbevelen voor buitenlandse overtreders vooralsnog niet-uitvoerbaar.”
“Voor Nederland en Duitsland bestaat er een verdrag waarmee de dienst Financiën nummerplaatgegevens kan opvragen. Overtreders uit deze landen kunnen dus verder worden opgevolgd en ontvangen een herinnering en een laatste waarschuwing. Enkele jaren geleden liep er een proefproject met een Nederlands incassobureau, maar dit bleek te duur in verhouding tot de opbrengsten. Voor andere Europese landen heeft de dienst Financiën geen toegang tot deze gegevens, waardoor verdere betalingsopvolging niet mogelijk is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier