Motief campingmoord Middelkerke: “Vermoord uit schrik voor aangifte bij de politie”

Voor de speurders was het lang wachten op het motief voor de gruwelijke moord.
Redactie KW

Het slachtoffer van de campingmoord in Middelkerke werd vermoord uit schrik voor een aangifte bij de politie. Dat verklaarde de hoofdverdachte aan de speurders. “We hadden hem in elkaar geslagen en vreesden dat hij ons zou aangeven”, aldus Alain D. (43).

Alain D. (43), de bewoner van de caravan waarin de zogenaamde campingmoord werd gepleegd, bekende de feiten eerder al. Maar nu heeft hij ook een “duidelijk” motief aan de politie verteld. Hij had namelijk schrik dat het slachtoffer Mihaël P. (36) naar de politie zou stappen voor de slagen die hij eerder die avond had gekregen. Om hem dat te beletten besloot hij dan maar om hem definitief uit de weg te ruimen. Daarbij kreeg hij hulp van zijn kompaan Julien B. (28). Daarmee is de “waarom”-vraag voor de speurders eindelijk beantwoord. Het motief voor de gruwelijke moord bleef namelijk heel lang onduidelijk.

Het was tijdens één van de confrontaties tussen verschillende verdachten dat de hoofdverdachte begon te praten. Alain D. verklaarde dat de drie op het moment van de feiten allemaal op camping Marva III in Middelkerke verbleven. Hij kreeg het er begin december met het latere slachtoffer Mihaël P. aan de stok omdat hij hem er van verdacht materiaal uit zijn caravan te hebben gestolen. Toen hij hem daarmee confronteerde, bleef Mihaël P. echter ontkennen. Samen met Julien B. gaf Alain D. hem daarom enkele rake klappen.

Gruwelijke slachtpartij

Maar omdat ze vreesden dat het slachtoffer naar de politie zou stappen en daar zou vertellen dat ze hem in elkaar hadden geslagen, kwamen ze met een gruwelijker plan aanzetten. De twee beslisten om de man die ze net in elkaar hadden geslagen om het leven te brengen. Zo zouden ze kunnen verhinderen dat hij hen bij de politie ging aangeven. Ze gaven hem verschillende messteken en Alain D. sneed het slachtoffer de keel over. Hij onthoofdde de dertiger op die manier net niet.

Daarna probeerden ze het lichaam te verbranden, maar dat lukte niet. Romuald V. (30) was ook in de caravan aanwezig, maar nam volgens Alain D. niet actief deel aan de slachtpartij. Hij belde wel zijn Waalse vriendin Kelly D. (20) op voor hulp. Zij zakte samen met haar vriend Bruno C. (41) naar Middelkerke af. Het lijk werd in de koffer van haar wagen gelegd. Bij een toevallige alcoholcontrole controleerde de politie diezelfde koffer en kwam de moord aan het licht.

Ondertussen is Kelly D. de enige die onder voorwaarden werd vrijgelaten. Zij werd samen met Bruno C. enkel van lijkverberging verdacht. De Brugse raadkamer oordeelde dat ze niet langer in de cel moest blijven. De drie hoofdverdachten verschijnen dinsdag samen voor de Brugse raadkamer. Die zal nogmaals over hun verdere aanhouding beslissen.

Tweede verdachte vrij

Inmiddels is ook bekend geraakt dat Bruno C. voorwaardelijk is vrijgelaten. Dinsdagochtend bepleitte Mieke Byttebier zijn vrijlating met succes. De man zal zich wel aan een hele reeks voorwaarden moeten houden. Zo mag hij onder andere geen contact hebben met Kelly D. en mag hij geen alcohol drinken. Het parket kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer.

(TLE / Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier