Ouders vermoorde Ingrid Caeckaert hebben nieuwe hoop : “Nieuw DNA-onderzoek kan naar de dader leiden”

De ouders van de vermoorde Ingrid Caeckaert Vereecke hopen dat nieuw DNA-onderzoek leidt naar de dader. (foto LV)
Redactie KW

Dertig jaar nadat hun dochter Ingrid gruwelijk werd vermoord, heeft de familie Caeckaert-Vereecke opnieuw een sprankeltje hoop op een doorbraak, dankzij Sofie Claerhout. Zij toonde aan hoe onderzoek naar het Y-chromosoom kan helpen bij het oplossen van moordzaken. Maar voor dit soort DNA-onderzoeken is in België eerst nog een wetswijziging nodig.

Dertig jaar geleden, op 16 maart 1991, werd Ingrid Caeckaert op 26-jarige leeftijd in haar immobiliënkantoor in Knokke-Heist om het leven gebracht. Hoewel de dader een bebloede handafdruk naliet, bleef zijn identiteit een mysterie. Begin dit jaar deed de familie nog een ultieme oproep naar getuigen; op 16 maart 2021 verjaarden de feiten. De dader kan niet meer veroordeeld worden, maar het dossier blijft bij de recherche in Brugge open.

Ondanks het uitblijven van resultaat is de familie Caeckaert vol lof over het rechercheteam. “Van bij de start van het onderzoek tot nu hebben de speurders ons altijd correct ingelicht over de onderzoeksdaden die gesteld werden en de resultaten ervan. We zijn hen daarvoor zeer dankbaar. Wij weten dat ze alle pistes grondig onderzochten. Dat het DNA-materiaal niet tot een doorbraak heeft geleid, is zeker hun fout niet”, vertelt Georges Caeckaert.

Nieuwe wending

Begin september van dit jaar kreeg de familie Caeckaert de vraag van Sofie Claerhout, doctor in de forensische biomedische wetenschappen (KUL), of zij de naam en het dossier van hun dochter mocht gebruiken bij de voorstelling van haar doctoraatsthesis voor de PhD-cup, een wedstrijd waarin enkele onderzoekers de kans krijgen om hun onderzoek met het brede publiek te delen. Sofie onderzocht het mannelijke Y-chromosoom en hoe dat kan helpen bij DNA-onderzoek in moordzaken. “Toen wij hoorden dat haar thesis mogelijks een nieuwe wending aan het moordonderzoek van onze Ingrid kon geven, hebben we geen moment getwijfeld om onze toestemming te geven. Sofie is ook bij ons op bezoek geweest en het klikte meteen. Uit ons gesprek bleek dat zij het dossier van onze dochter volledig kende. Wij zijn ook naar de finale van de PhD-cup geweest. We zagen hoe Sofie zowel door de jury van specialisten als door het publiek als winnaar werd aangeduid”, vult Marie Josephe aan.

Ingrid Caeckaert. (gf)
Ingrid Caeckaert. (gf)

In haar doctoraatsthesis toont Sofie Claerhout aan dat men door het Y-chromosoom als richting-aangever te gebruiken bij de opsporingen veel verder (40 generaties) terug kan gaan. Het Y-chromosoom is het enige gen dat altijd van vader op zoon wordt doorgegeven. Momenteel wordt in België het DNA op basis van het X-chromosoom onderzocht. Daarbij treden na enkele generaties al vervormingen op.

Wetswijziging

In haar thesis verwijst Sofie Claerhout naar moordzaken in andere landen, die door het onderzoek naar het Y-chromosoom in het DNA-materiaal werden opgelost. In België kan dit nog niet. Daarvoor is er eerst een wetswijziging nodig. Samen met hun vriend Robin Van Kerschaver heeft de familie al contact opgenomen met politici van verschillende partijen.

“Allen verzekerden ze ons dat zij achter een wetswijziging staan en daarvoor zelfs initiatieven willen nemen. Wij weten dat het nog maanden zal duren voor een voorstel van wetswijziging in het parlement komt. Toch hopen wij dat wij het nog mogen meemaken dat het DNA-materiaal in het dossier van onze Ingrid op het Y-chromosoom onderzocht wordt en het dossier naar een ontknoping brengt. De dader kan niet meer gestraft worden, maar de wereld zal dan wel weten wie de moordenaar is van onze dochter,” besluit Georges Caeckaert.

(Leopold Veirman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier