Het Gentse parket-generaal heeft meer dan honderd mannen uitgenodigd om een DNA-staal af te staan. Met die actie hoopt substituut-procureur-generaal Céline Dhavé het gerechtelijk onderzoek naar de onopgehelderde moord op Ingrid Caeckaert een nieuwe impuls te geven. Deze Heistse vastgoedmakelaar werd op 16 maart 1991 in het trappenhuis van haar flat op het Heldenplein met 61 messteken vermoord. 33 jaar na de feiten ontbreekt nog altijd elk spoor naar de dader.
Substituut-procureur-generaal Céline Dhavé, die al decennia lang mee het onderzoek voert, hoopt dat de recent aangepaste DNA-wetgeving haar nieuwe tools aanreikt om de dader te ontmaskeren.
Nieuwe wetgeving
“Sedert april 2024 mag je een ruimer DNA-onderzoek verrichten. Op basis van nieuwe technieken kunnen we nu nagaan of het bloed dat we aantroffen op het lichaam van Ingrid Caeckaert matcht met een familielid van een van de verdachten die in onze gerechtelijke databank zit.”
“We kunnen en mogen nu het Y-chromosoom bepalen dat in het DNA zit en in mannelijke lijn doorgegeven wordt. Het volstaat dus dat een mannelijk familielid van een verdachte in onze databank zit om de dader te kunnen identificeren.”
Dwingen
“Al wie in de loop der jaren verhoord werd in dit dossier, krijgt een uitnodiging om DNA af te staan. We rekenen op de medewerking van iedereen. Wie het niet wil doen, maakt zich extra verdacht en de onderzoeksrechter kan hen daartoe dwingen”, aldus Céline Dhavé.
In totaal zou het om 150 mannen gaan. Velen van hen hebben al DNA afgestaan, maar krijgen de vraag voor een nieuwe staalafname. Andere personen die al verhoord werden, maar nog geen DNA afstonden, krijgen dezelfde vraag.
Bij een eventuele match moet verder onderzoek bepalen wie van de mannelijke familieleden met hetzelfde Y-chromosoom uiteindelijk de dader is. Céline Dhave hoopt op een doorbraak in het onderzoek. Het is wellicht de eerste keer in onze provincie dat de nieuwe DNA-wet toegepast wordt voor een onopgelost moordonderzoek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier