Minder inbraken, minder fietsdiefstallen en iets minder intrafamiliaal geweld: Brugse criminaliteitscijfers blijven dalen

Commissaris Leen Gheyle en burgemeester Dirk De fauw. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Met uitzondering van de twee coronajaren in 2020 en 2021 blijven de algemene criminaliteitscijfers in Brugge dalen. In 2024 zakte het misdrijfcijfer terug onder dat van 2018. Er waren vorig jaar minder inbraken, minder fietsdiefstallen en iets minder intrafamiliaal geweld. “Maar een opvallende stijger blijft de zogenoemde cybercrime en er was ook meer geweld in de publieke ruimte”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Donderdagmorgen werd in het Politiehuis een overzicht van de Brugse criminaliteitscijfers gegevens door burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en commissaris Leen Gheyle, waarnemend directeur operatie, die korpsschef Yves Rotty wegens ziekte verving. Daaruit bleek dat de algemene criminaliteitscijfers blijven dalen, los van de twee coronacijfers. Die dalende trend is al meer dan tien jaar aan de gang en lijkt min of meer te stabiliseren.

Inbraken en dieftsallen

Het aantal inbraken is alvast goed gezakt: in vergelijking tot tien jaar geleden is het aantal inbraken zelfs gehalveerd. En tegenover 291 feiten in 2019, waren er in 2024 nog 247 inbraken. Inbraakpreventiemaatregelen en ANPR camera’s bewijzen hier hun nut.

“Ook het aantal fietsdiefstallen blijft goed dalen. We zien jaar per jaar minder feiten, tot nog maar 629 fietsdiefstallen in 2024”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Meer gesloten en overdekte fietsenparkings, meer fietsenrekken bij evenementen en de inspanningen van de preventiedienst, zoals het labelen van fietsen, werpen volgens de burgemeester hun vruchten af. En ook het aantal gauwdiefstallen zakt goed. Van 367 gevallen in 2019 gaat het naar 166 in 2024.

Drugs, alcohol en geweld

Het aantal geregistreerde drugsfeiten zit wel in stijgende lijn en strandde in 2024 op 792 feiten, daar waar er dat in 2021 maar 724 waren. Hierbij gaat het voor alle duidelijkheid om alle feiten samen, dus zowel bezit, verkoop als fabricatie. “Wel belangrijk om mee te geven is dat een groot deel van dit cijfer, tot wel een derde, bestaat uit drugsfeiten binnen de gevangenis”, zegt commissaris Leen Gheyle. “We zijn nu heel goed aan het monitoren hoe die trafiek naar en in de gevangenis in elkaar zit.”

“Verder zijn openbare dronkenschap en conflicten in de uitgaansbuurt fenomenen die gestaag blijven stijgen. We tellen 694 alcoholgerelateerde incidenten in 2024 tegenover 495 in 2021”, vult burgemeester De fauw aan. “Daarnaast registreerden we vorig jaar 993 geweldsincidenten in de openbare ruimte tegenover 855 in 2021. Als we specifiek kijken naar de stationsomgeving is er wel een verbetering sinds het instellen van het alcoholverbod daar.”

Het intrafamiliaal geweld, dat een piek kende in het coronajaar 2021 met 603 feiten, blijft wel hoog met een vijfhonderdtal incidenten per jaar; volgens de politie ook een gevolg van de maatschappelijke gevoeligheid en aandacht voor de problematiek waardoor er meer meldingen zijn.

Cybercrime

“Wat geen verrassing is, is dat de ICT-criminaliteit, ook wel cybercrime genoemd, blijft stijgen. Meer volk op het internet en dus ook meer kansen voor cybercriminelen om hen in de val te lokken”, zegt burgemeester De fauw. “Allerlei fenomenen steken de kop op: phishing, skimming, betaalkaartfraude, … In Brugge hebben we er onlangs nog voorbeelden gezien van hoe er met afgetroggelde betaalkaarten en codes gepoogd wordt om grote aankopen te doen. Gelukkig werpen de preventieve boodschappen hierover en zelfs opleidingen via de politie toch wat vruchten af. De cybercrime cel van de politie heeft de handen meer dan vol met deze plaag.” Uit de cijfers voor cybercrime blijkt dat er in 2024 maar liefst 746 geregistreerde feiten waren, tegenover 644 in 2021.

Transmigratie

Wat betreft transmigratie is er wel goed nieuws. “Sinds 2022 zien we een enorme daling wat het aantal inbreuken op de vreemdelingenwetgeving in Zeebrugge betreft”, zegt de burgemeester. “Dat is deels te verklaren door de uitstap van de Britten uit de Europese Unie, maar toch vooral door de strengere aanpak in Zeebrugge – waarbij we onder meer de zogenaamde ‘safe houses’ afsloten – die ervoor zorgde dat de transmigranten nu niet meer via ons land, maar meer via Nederland en Frankrijk de overtocht proberen te maken. Van een piek in 2021 met 1214 feiten is de transmigratie gezakt naar 471 feiten in 2024.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content