In de nacht van 18 op 19 februari 2017 zag de Federale Gerechtelijke Politie langs de E40 in Jabbeke hoe mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie volgde de voertuigen tot in Pervijze, waar twee Albanese mannen en een Albanese vrouw werden opgepakt voor de smokkel van dertien mensen in een Roemeense vrachtwagen. Ook de chauffeur werd aangehouden voor zijn betrokkenheid. De verdachten maakten deel uit van een mensensmokkelbende die vanuit Groot-Brittannië geleid werd door Albanees Alket Dauti (31). Hij en zijn kompanen organiseerden de afgelopen vijf jaar honderden mensensmokkeltransporten vanaf snelwegparkings in West-Vlaanderen. De bende smokkelde minstens 90 transmigranten, waaronder ook baby's, naar Groot-Brittannië. In afwachting van hun transport verbleven de slachtoffers in een voormalig Formule 1-hotel in Gent. Omdat de bende truckers inschakelde die transporten konden garanderen werd ze door de verdediging minimaliserend het "reisbureau van de mensensmokkel" genoemd.

De strafrechter in Brugge legde Alket Dauti in december vorig jaar bij verstek tien jaar effectieve celstraf en een geldboete van 720.000 euro op. Nog twaalf anderen, onder wie de twee luitenanten van Dauti, werden veroordeeld tot zware celstraffen en geldboetes. Begin dit jaar werd ook de "loopjongen" van de bende opgepakt. Arber S. (24) gaf tijdens zijn verhoor toe dat hij op de uitkijk stond voor de bende. De procureur vroeg vijf jaar cel en een geldboete van 32.000 euro voor S. Zelf vroeg S. een straf met uitstel. Volgens zijn advocaat Kris Vincke was S. maar een kleine garnaal. "Toen het hem zelf niet lukte om in het Verenigd Koninkrijk te geraken zocht hij contact met die smokkelbende. Hij is een paar keer mee geweest naar parkings, maar had nooit de bedoeling om zelf een smokkelaar te worden. Hij wou enkel zelf naar Engeland gesmokkeld worden."

Zes maanden nadat hij in een Britse cel terechtkwam werd Alket Dauti in januari aan ons land uitgeleverd. Vanuit de Brugse gevangenis tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling. Normaal had de zaak vandaag behandeld moeten worden, maar omdat de man nog steeds niet verhoord kon werden stelde de rechter de pleidooien uit naar 10 mei.

(AFr)

In de nacht van 18 op 19 februari 2017 zag de Federale Gerechtelijke Politie langs de E40 in Jabbeke hoe mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie volgde de voertuigen tot in Pervijze, waar twee Albanese mannen en een Albanese vrouw werden opgepakt voor de smokkel van dertien mensen in een Roemeense vrachtwagen. Ook de chauffeur werd aangehouden voor zijn betrokkenheid. De verdachten maakten deel uit van een mensensmokkelbende die vanuit Groot-Brittannië geleid werd door Albanees Alket Dauti (31). Hij en zijn kompanen organiseerden de afgelopen vijf jaar honderden mensensmokkeltransporten vanaf snelwegparkings in West-Vlaanderen. De bende smokkelde minstens 90 transmigranten, waaronder ook baby's, naar Groot-Brittannië. In afwachting van hun transport verbleven de slachtoffers in een voormalig Formule 1-hotel in Gent. Omdat de bende truckers inschakelde die transporten konden garanderen werd ze door de verdediging minimaliserend het "reisbureau van de mensensmokkel" genoemd. De strafrechter in Brugge legde Alket Dauti in december vorig jaar bij verstek tien jaar effectieve celstraf en een geldboete van 720.000 euro op. Nog twaalf anderen, onder wie de twee luitenanten van Dauti, werden veroordeeld tot zware celstraffen en geldboetes. Begin dit jaar werd ook de "loopjongen" van de bende opgepakt. Arber S. (24) gaf tijdens zijn verhoor toe dat hij op de uitkijk stond voor de bende. De procureur vroeg vijf jaar cel en een geldboete van 32.000 euro voor S. Zelf vroeg S. een straf met uitstel. Volgens zijn advocaat Kris Vincke was S. maar een kleine garnaal. "Toen het hem zelf niet lukte om in het Verenigd Koninkrijk te geraken zocht hij contact met die smokkelbende. Hij is een paar keer mee geweest naar parkings, maar had nooit de bedoeling om zelf een smokkelaar te worden. Hij wou enkel zelf naar Engeland gesmokkeld worden." Zes maanden nadat hij in een Britse cel terechtkwam werd Alket Dauti in januari aan ons land uitgeleverd. Vanuit de Brugse gevangenis tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling. Normaal had de zaak vandaag behandeld moeten worden, maar omdat de man nog steeds niet verhoord kon werden stelde de rechter de pleidooien uit naar 10 mei. (AFr)