Kunstenares eist 1 miljoen euro schadevergoeding voor diefstal beeldengroep

De kunstenares (afwezig) en haar kinderen Livia en Frederik stelden zich burgerlijke partij in de zaak. © AFr
Redactie KW

De Brugse kunstenares Livia Canestraro en haar twee kinderen eisen in de Brugse rechtbank een – voorlopige – schadevergoeding van 1 miljoen euro voor de diefstal van de beeldengroep van ‘t Zand in 2018. “De dieven hebben een stuk erfgoed van de Bruggelingen vernietigd”, zegt dochter Livia Depuydt. De leider van de Roemeense dievenbende die voor de feiten verantwoordelijk wordt geacht, riskeert zes jaar cel.

In de Brugse strafrechtbank staan 28 Roemenen terecht voor een hele reeks metaaldiefstallen in heel Vlaanderen. De bende viseerde vooral werven van spoorwegbeheerder Infrabel.

Door telkens met veel mensen en meerdere bestelwagens ter plaatse te gaan, konden de dieven op één nacht duizenden kilo’s metaal ontvreemden. De meest spraakmakende feiten pleegde de bende in Brugge. In de nacht van 30 op 31 mei 2018 gingen vijf leden van de bende op een afgelegen grasveld aan het industrieterrein De Blauwe Toren aan de haal met de beeldengroep van ‘t Zand.

De vijf ton zware, bronzen sculpturen lagen er opgeslagen tijdens de heraanleg van het Brugse plein. Volgens het gerecht werden de bekende beelden nog diezelfde nacht ter hoogte van de nabije Steenkaai in stukken gezaagd en naar een schroothandelaar in het Nederlandse Maastricht gevoerd, waar ze meteen werden gesmolten. De daders zouden er elk een paar honderd euro aan verdiend hebben, terwijl het Brugse stadsbestuur er in de jaren tachtig twintig miljoen oude Belgische franken voor neertelde.

Roemeense dievenbende

De diefstal bleef lange tijd onopgehelderd tot ze uiteindelijk gelinkt kon worden aan een Roemeense dievenbende, tegen wie al langer een onderzoek liep. “De speurders hoorden in de telefoontaps spreken over de gestolen beeldengroep”, verduidelijkte de procureur woensdag.

“We vermoeden dat de daders de beelden eerder per toeval aantroffen toen ze na een betrapping bij andere feiten in de buurt van De Blauwe Toren op de vlucht sloegen.” Uiteindelijk werden 28 verdachten naar de rechtbank doorverwezen. Elf van hen zitten in de cel en werden begin april vorig jaar opgepakt. Ze worden verdacht van tientallen feiten in onder meer Brugge, Schaarbeek, Haren, Turnhout en Hoboken.

Voor de leider van de Brusselse tak van de bende, Adrian B. (41) uit Vilvoorde, vroeg de procureur woensdag zes jaar effectieve celstraf. Voor de leider van de Antwerpse tak, Paul-Ionel Z. (27) uit Borgerhout, werd vijf jaar cel gevraagd. De overige bendeleden riskeren tussen de acht maanden en vier jaar effectieve celstraf.

Erfgoed vernield

De beeldengroep van ‘t Zand werd in de jaren tachtig in opdracht van de stad gemaakt door de Brugse kunstenares Livia Canestraro (83) en haar man zaliger Stefaan Depuydt. De kunstenares en haar kinderen Livia en Frederik stelden zich burgerlijke partij in de zaak en eisen een – voorlopige – schadevergoeding van één miljoen euro.

“Deze mensen hebben erfgoed van de Bruggelingen vernietigd”, zegt Livia Depuydt. “De beeldengroep was hét referentiewerk van mijn moeder op de kunstmarkt. Miljoenen mensen van over de hele wereld hebben het gefotografeerd. Het had voor ons ook een grote emotionele waarde.”

“Wij stellen ons nog altijd vragen bij de omstandigheden waarin de beelden lagen opgeslagen. Er was geen enkele controle en we hadden nog voor de roof onze bezorgdheid geuit over de bescherming van het werk. Mijn moeder was er vandaag graag bij geweest, maar ze verblijft momenteel in Italië en kon door de coronacrisis niet naar België terugkeren.”

Alternatief kunstwerk

Volgens Eric De Gryse, de advocaat van Livia Canestraro, omvat de schadeclaim ook de kosten voor de oprichting van een alternatief kunstwerk. “Later deze maand zit mijn cliënte opnieuw samen met de Brugse burgemeester Dirk De fauw. Zij zou graag een werk met dezelfde uitstraling creëren, idealiter opnieuw op ‘t Zand natuurlijk.”

Ook het Tieltse bedrijf Carbeko stelde zich burgerlijke partij in de zaak. De firma is gespecialiseerd in de verkoop van tweedehandse goederen en legde in 2017 de hand op de productielijn van de failliete fruitsappenproducent Sunnyland aan de Everdongenlaan in Turnhout. Maar in mei 2017 drong de bende de bedrijfsgebouwen binnen en ontvreemdde er minstens 200 kilogram koperdraad.

“Ze stripten de volledige productielijn waardoor de machines volledig onbruikbaar werden”, zuchten zaakvoerders Ivan Beke en Ettore Declerck van Carbeko. “Je kan de draden moeilijk opnieuw in de machines duwen. Daarom hebben we de productielijn moeten verkopen als schroot en dat was uiteraard een zware financiële aderlating. We hebben er weinig hoop in dat we ooit een euro zullen terugzien.”

De uitspraak in de zaak volgt op 24 juni.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier