Kortrijk schroeft strijd tegen wegpiraten op: auto’s opgesloten in nieuwe ‘patserkooi’

Burgemeester Ruth Vandenberghe en Filip Devriendt, korpschef PZ Vlas, bundelen de krachten om asociaal rijgedrag te bestrijden. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Politiezone VLAS en Stad Kortrijk schakelen een versnelling hoger in de strijd tegen patsergedrag met de wagen. Onaangepast asociaal rijgedrag zoals driften, gevaarlijk inhalen of geluidsoverlast veroorzaken worden strenger aangepakt. Hardleerse overtreders krijgen niet alleen een boete of rijverbod, ook hun wagen kan in beslag worden genomen.

De nieuwe kooi voor inbeslagnames is ondergebracht in parking Veemarkt, op de onderste verdieping -6. Er is plaats voor acht wagens. Twee extra bewakingscamera’s rond de kooi sturen de beelden rechtstreeks door naar het politiecommissariaat.

Sinds de kooi in maart in gebruik werd genomen, werden al twee voertuigen in beslag genomen van patsers die duidelijk gevaarlijk, onaangepast rijgedrag vertoonden. Het is de eerste keer in Kortrijk dat zulke inbeslagnames gebeuren.

Het beslag kan zowel ten aanzien van de eigenaar of gebruiker van de wagen gebeuren. De bestuurder moet opdraaien voor alle kosten waaronder ook de takelkosten. Dat komt bovenop de boete die kan worden opgelegd door de politierechtbank.

“Voor dit soort asociale, roekeloze patsers zonder moreel besef is in onze stad geen plaats” – burgemeester Ruth Vandenberghe

“De bestuurlijke inbeslagnames zijn voor de politie een belangrijk instrument om alle voorwerpen die een onmiddellijk gevaar vormen of zware overlast tijdelijk weg te nemen. De impact van deze maatregel is meestal groter dan de boete die nadien volgt”, aldus Filip Devriendt, korpschef Politiezone Vlas.

Inbeslagname

Deze nieuwe maatregel is voor de politie een extra hulpmiddel om hardleerse bestuurders tijdelijk te ‘ontwapenen’. Het wordt enkel toegepast als het echt nodig is.

“Voor dit soort asociale, roekeloze patsers zonder moreel besef is in onze stad geen plaats. Naast een boete en het intrekken van hun rijbewijs nemen we nu ook hun auto, waarmee ze zo graag uitpakken, in beslag. Minstens voor een maand, met een maximum van 6 maanden”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe.

Gevaarlijk en roekeloos rijgedrag melden, kan via de telefoonnummers 1701 en 101. Meldingen worden aan het dossier toegevoegd en zorgen ervoor dat er bij nieuwe feiten gemakkelijker kan worden overgaan tot een inbeslagname.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier