De feiten moeten zaterdagavond 9 februari omstreeks 21 uur plaatsgevonden hebben. "Er was een storing in een van de technische ruimtes voor koelingopslag", verduidelijkt zaakvoerder Pieter De Backere. "Onze productieverantwoordelijke die van dienst was ging meteen een kijkje nemen en zag dat er in de bewuste ruimte geen stroom meer was. Hij verwittigde meteen de technische dienst, maar die kon enkel vaststellen dat in onze elektrisch lokaal alles normaal was."

Een inspectie over de daken van ons bedrijf wierp voor een ander licht op de zaak. "Om de vijftig meter waren onze elektriciteitskabels doorgeknipt. Ik ben toen ook zelf naar D'Arta gekomen en ontdekte - samen met twee collega's - dat er over een traject van een paar honderd meter drie zware aardingsgeleiders verdwenen waren. Goed voor een paar honderd kilo koper. Per kilogram krijg je daar bij een schroothandelaar zo'n 2,5 euro voor. Met andere woorden: het gaat om een stevig bedrag."

Pieter De Backere, zaakvoerder van D'Arta. © STEFAAN BEEL

Pieter De Backere merkte ook dat de dieven een zware voedingskabel hebben proberen door te knippen. "Die zorgde waarschijnlijk voor een zware kortsluiting. De daders mogen van geluk spreken dat ze niet geëlektrocuteerd werden, ronduit levensgevaarlijk."

Op de daken liggen nog een paar honderd meter doorgeknipte kabels, maar die werden niet meegenomen. De dieven gebruikten de brandladders om de daken te bereiken, zegt Pieter. "Die zijn overal geïnstalleerd om in noodsituaties gebruikt te kunnen worden, maar nu blijken ze jammer genoeg ook een opportuniteit te zijn voor mensen met minder goeie bedoelingen."

De dieven sneden de elektriciteitskabels om de vijftig meter door. © GF