Knokse ‘wonderdokter’ mild gestraft voor oplichting terminale kankerpatiënt

Redactie KW

Een 61-jarige man uit Knokke-Heist heeft in de Brugse strafrechtbank drie maanden celstraf met uitstel gekregen voor oplichting van een terminale kankerpatïent. Hij beloofde het slachtoffer dat die door zijn peperdure wondermedicijn en alternatieve therapie nog 30 jaar zou leven. Maar een paar maanden later stierf de doodzieke man toch. “Ik geloof in mijn methodes en handelde met de beste bedoelingen”, stelde de zelfverklaarde wonderdokter. De man had de vrijspraak gevraagd.

In 2013 werd bij een zestiger uit Ninove prostaatkanker vastgesteld. Begin 2017 werd de man terminaal verklaard waarna hij wanhopig op zoek ging naar alternatieve geneeswijzes. Zo kwam hij in februari 2017 in contact met Geert V. (61) uit Knokke Heist. “Als je mijn therapie volgt zal je zeker nog 30 jaar leven”, beloofde V. aan de doodzieke man. “Ik zal de tumoren in je buik zonder operatie laten verdwijnen”. V. nam het slachtoffer mee naar een landgoed in Frankrijk waar hij massages, handopleggingen en gebeden onderging. Hij kreeg ook een “wondermedicijn” toegediend van 100 euro per flesje. V. haalde het goedje uit het Nederlandse Sluis en later toxicologisch onderzoek wees uit dat het gedenatureerde alcohol betrof. Een nepmedicijn dus.

Na de behandeling voelde de zieke man zich aanvankelijk beter. “Euforisch zelfs”, stelde zijn advocaat Sander Ackaert. “Hij dacht echt dat die man hem genezen had.” Maar de euforie was van korte duur. Een bezoek aan de oncoloog leerde dat de tumoren helemaal niet verdwenen waren. Integendeel, zijn waarden waren zelfs sterk toegenomen. De Ninoviet diende een klacht in bij de politie maar stierf enkele maanden later. “Dit is een kwakzalver die mensen oplicht die ten einde raad zijn”, fulmineerde de procureur. “Iemand met een spierziekte liet hij geloven dat hij opnieuw over een muur zou kunnen springen.” Volgens zijn advocaat Jan Leysen volgde V. een opleiding tot “Heilpraktiker” in Duitsland. Hij zou al meer dan 20 jaar actief zijn. Leysen drong aan op de vrijspraak. “Van kwaad opzet of winstbejag was geen sprake. Dit was geen oplichting”, stelde Leysen. “Ik geloof in mijn methodes en handelde met de beste bedoelingen”, verklaarde de zelfverklaarde wonderdokter.

De rechter dacht daar woensdag duidelijk anders over en veroordeelde V. tot drie maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 1.600 euro. In principe kon V. maximaal vijf jaar cel krijgen. Maar de rechter hield onder meer rekening met zijn blanco strafregister. De weduwe van het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 2.900 euro toegekend.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier