Juwelierszoon reageert na drieste inbraak: “Zoveelste opdoffer voor onze familie”

De familie Haesevoets in de Stormestraat werd in 2018 al het slachtoffer van een drieste overval met tigerkidnapping. © gf
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

In de Stormestraat in Waregem zijn inbrekers voor de zoveelste keer driest te werk gegaan bij juwelier Haesevoets.

Afgelopen nacht werd de Politiezone Mira verwittigd van een aan de gang zijnde inbraak bij juwelierszaak Haesevoets in de Stormestraat in Waregem. “Alle beschikbare ploegen zijn meteen ter plaatse gegaan. Ondanks dat zij zeer snel ter plaatse waren, hadden de verdachten inmiddels de vlucht genomen”, laat het parket weten.

Op basis van een summiere persoonsbeschrijving werd in de onmiddellijke omgeving van de feiten een zoektocht naar de verdachten aangevat, zowel te voet als met de wagen. Een patrouille met de wagen bemerkte zeer snel een verdacht voertuig met drie inzittenden ter hoogte van het Kruispunt Verbindingsweg-Expressweg. Wanneer zij het voertuig wilden controleren, nam het de vlucht.

Na een korte achtervolging kon het tot stilstand worden gebracht. De twee passagiers van het voertuig namen onmiddellijk te voet de vlucht, de velden in. De chauffeur van het voertuig, een man van 1984 met Roemeense nationaliteit, kon gearresteerd worden. Er werd nog een helikopter en speurhonden ingezet om ook de overige twee verdachten te vatten, maar deze konden voorlopig ontkomen. De gearresteerde verdachte is aangehouden door de Onderzoeksrechter.

Het verder onderzoek is in handen van de FGP. Onder andere het labo komt ter plaatse. Het exacte nadeel van de inbraak dient nog bepaald te worden.

Langer gesloten

Olivier Haesevoets, zaakvoerder van de getroffen juwelierszaak, probeert de gebeurtenissen te plaatsen. “Het leven was voor iedere ondernemer al keihard, door de impact van de coronamaatregelen. Dan krijgen we nog zoiets te verwerken. Het is een mentale opdoffer van jewelste”. De volledige familie stond te trappelen om opnieuw klanten te verwelkomen maar dat zal met de nodige vertraging gebeuren.

“We keken uit naar 11 mei om de deuren opnieuw kunnen openen maar het is absoluut niet zeker dat dit zal kunnen doorgaan. De dieven gingen erg driest te werk en maakten heel wat schade. Hoeveel? Dat is op dit ogenblik nog niet duidelijk. De mensen van het gerechtelijk labo zijn nog volop bezig met het zoeken naar sporen waardoor we nog niet kunnen denken aan het opstellen van een schadebestek.”

De familie Haesevoets blijft strijdvaardig.
De familie Haesevoets blijft strijdvaardig.© archieffoto

Hoewel de daders slechts weinig tijd kregen, slaagden ze er toch in buit te maken. “Ze raakten tot in het portaal en konden buit maken. Ik kan helaas hierover niet meer details prijsgeven” gaat Olivier verder. “Wat wel zeker is, is dat de waanzinnig snelle interventie van de politie heel wat erger heeft voorkomen. Op de camerabeelden is duidelijk te zien hoe ze in geen tijd hier waren en dan spreek ik echt over een minuut, misschien zelfs wat minder. We kunnen eveneens zien dat er meer dan 1 dader aan het werk is. We gaven de beelden in handen van de politie dus veel commentaar kan ik daarover niet geven helaas”.

Niet de eerste keer

Voor de juweliersfamilie is het niet de eerste keer dat ze met zwaar banditisme worden geconfronteerd. Toch blijven ze strijdvaardig. “We geven niet op! Het is opdoffer van formaat maar we gooien de handdoek niet in de ring. Dit is ons levenswerk en we geven ons niet zomaar gewonnen. Voor mijn ouders ligt het heel wat gevoeliger. Zij maakten in 2018 de tigerkidnapping mee en dat laat onuitwisbare sporen na. 11 mei wordt dan misschien wel geen haalbare kaart, we heropenen toch opnieuw de deuren. We zullen altijd blijven vechten voor onze zaak!”

Juwelier Haesevoets werd in november 2018 nog het slachtoffer van een brutale tigerkidnapping. Dat verhaal lees je hier. Ze beslisten relatief snel om terug te openen en loofden een beloning uit van 250.000 euro voor een tip die naar de daders leidde.

(MVM/CL)

De inbrekers beukten hard in op het rolluik.
De inbrekers beukten hard in op het rolluik.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier