Jongeren vallen mensen lastig op sportplein Ichtegem
Dat jongeren mensen op het openbaar domein lastigvallen, is niet iets dat je zou verwachten in het landelijke Ichtegem. Maar het tegendeel is waar: er is intussen een lange lijst incidenten.
Vorige week woensdag werd een Eernegems koppel, dat even met twee kleine kinderen kwamen verpozen op het speelplein naast de sporthal, lastiggevallen door een groep jongeren. Enkele jongeren provoceerden de ouders met beledigende, vulgaire en racistische opmerkingen. De sfeer werd steeds grimmiger en het aantal jongeren nam toe. Om escalatie te vermijden, keerde het koppel uiteindelijk geschrokken terug naar huis, maar niet zonder te moeten dat ze dan ook nog eens gevolgd werden.
“Grijp zelf niet in, maar bel de politie als er iets gebeurt”
De politie kwam ter plaatse en kon alleen vaststellen dat er inderdaad een aantal jongeren aanwezig waren op het speelplein en zich perfect aan de coronamaatregelen hielden. Enkelen kozen het hazenpad, maar de aanwezige jongeren werden wel gecontroleerd. Er werd geen pv opgemaakt.
Camera’s
Toch is dit het zoveelste incident op het sportcentrum in een lange rij. Er zijn verschillende verenigingen die te maken krijgen met overlast. Niet zelden wordt vandalisme vastgesteld. Zo kreeg lokale voetbalploeg SK Eernegem te maken met een poging tot inbraak in z’n materiaalhok, werden doelnetten beschadigd en een dug out vernield. Laatst moest bij de start van een training ook een vuur, vlak naast datzelfde houten berghok aangestoken, gedoofd worden.
Ook de tennisclub krijgt te maken met ongewenst gedrag. Met de regelmaat van de klok wordt vandalisme vastgesteld. Onlangs werd de toegangsdeur tot de velden ingetrapt. Er werden ook pogingen tot inbraak in hun materiaalcontainer vastgesteld en de dakgoot van het clublokaal sneuvelde al. Het zette het bestuur van de club aan om te investeren in bewakingscamera’s.
“Ongetwijfeld heeft corona ook een impact” – Jan Bekaert, burgemeester
Leden werden ook al eens lastiggevallen door jongeren, die zich aggressief gedroegen toen ze gevraagd werden hun luide en storende muziek stiller te zetten. Ook de petanqueclub van S Plus moet elk jaar opnieuw haar terreinen in orde brengen omdat ze moet vaststellen dat piketten en touwen verdwenen of beschadigd werden. En ook op het terras van cafetaria Time Out sneuvelde twee weken geleden terrasmeubilair.
“Ik kan bevestigen dat de lokale politie van zone Kouter vorige week woensdag inderdaad naar het sportcentrum geweest is na een melding”, aldus burgemeester Jan Bekaert. “Maar zij konden niets concreets aantonen tegen de daar aanwezige jongeren. We moeten ook vaststellen dat er de laatste maanden heel wat meldingen over overlast binnen komen. Ongetwijfeld heeft corona een impact. Veel jongeren zijn al te lang thuisgebleven van school. We hebben dan ook gevraagd aan de lokale politie om regelmatiger te patrouilleren op het sportcomplex.”
Sociale controle
Het bestuur is nu ook genoodzaakt om haar camerabeleid aan te passen. “Daarmee hopen we de overlast een halt toe te roepen. Belangrijk is en blijft ook sociale controle. Als er onaanvaardbare feiten vastgesteld worden, dan mag men niet twijfelen om de lokale politie op te roepen via het nummer 101 of 112. We vragen uiteraard om zelf niet in te grijpen. Pas als er effectief feiten vastgesteld worden, kan ook een proces-verbaal opgemaakt worden en uiteindelijk doeltreffend worden ingegrepen”, benadrukt de burgemeester. (RI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier