Jeugdverenigingen in Beernem en Oedelem geteisterd door vandalenstreken: “Ze lieten zelfs hun handtekening achter met stift”

De vandalen lieten ook hun handtekening achter met alcoholstift. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Zowel in de lokalen van Chiro Oedelem, de gebouwen van Oranje Beernem als in de ruimtes van de Scouts van Beernem haalden jongeren de laatste weken vandalenstreken uit. Hoewel de schade niet altijd bijzonder groot is, trekken de jeugdverenigingen aan de alarmbel. Burgemeester Jos Sypré (CD&V) reageert verbolgen op de feiten. “Deze mensen zetten zich vrijwillig in voor de lokale jeugd, dit kan echt niet.”

De scouts van Beernem merkten enkele weken geleden een diefstal uit een van hun ruimtes op. Hoewel de vandalen geen schade aan hun gebouwen toebrachten, gingen ze er wel vandoor met hun muziekbox. “Zo’n box wordt in onze werking heel veel gebruikt. Normaal hebben we daar de centen niet echt voor. Het is eerder een uitzondering dat we hierin investeren. Dat dieven dit nu stelen, is een ferme tegenslag. Bovendien hebben we een vermoeden dat dit iemand moet zijn die onze werking kent. De deur was afgesloten met een code en er is geen schade aan de deur. Ze zijn dus gewoon via die code binnengegaan”, reageert Brecht Stevens van Scouts Beernem.

“Deze vrijwilligers doen alles voor de jeugd, dit kan echt niet” – Burgemeester Jos Sypré (CD&V)

Bij de Chiro van Oedelem werd een ruit van hun lokalen ingeslagen. “Daar werd niet echt iets gestolen, maar dit zijn pure vandalenstreken. Men beschadigt openbare gebouwen bewust, en dat is zeer verwerpelijk”, reageert Sypré.

Bij Oranje Beernem, een jeugdwerking voor kinderen met en zonder handicap, was de schade veel groter. “Het is niet de eerste keer dat we last hebben van hangjongeren”, vertelt monitor Annouchka Pieters. “Maar deze keer raakten ze binnen. Onze deur was al een tijdje kapot, en van dat zwak slot hebben ze gebruikgemaakt om de ruimtes binnen te treden. De hangjongeren hebben alles overhoop gehaald. Ze gooiden borden kapot, goten dozen met tomatensaus uit over het interieur en maakten gezelschapsspelen kapot. Ze lieten zelfs hun handtekening achter met permanente alcoholstift”, reageert Pieters verbolgen.

Deur hersteld

Bij de Chiro van Oedelem werd een ruit van de lokalen ingeslagen.
Bij de Chiro van Oedelem werd een ruit van de lokalen ingeslagen. © AVH

Middenin de examens en in volle voorbereiding op hun zomerkamp, moesten de monitoren dus aan de opkuis van hun ruimtes beginnen. “De gemeente herstelde ook meteen onze deur. Die herstelling liet al even op zich wachten, maar na de inbraak werd dat meteen in orde gebracht. Eigenlijk weten we ook al van de dag zelf wie hierachter zit. We zijn met die jongeren gaan praten en na een tijdje kwam alles uit. Hoewel ze de schade niet konden tenietdoen, konden we ze toch overhalen om een deel van hun rommel te helpen opruimen.”

Burgemeester Sypré wil paal en perk stellen aan het verwerpelijke gedrag. “De vrijwilligers van deze jeugdbeweging stellen alles in het werk om de lokale jeugd in de watten te leggen. Die jeugdmonitoren zitten middenin de examens en hebben heus wat beters te doen. De politie werd ingelicht en volgt dit van dichtbij op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier