IN KAART Criminaliteit blijft dalen in West-Vlaanderen
De criminaliteit in West-Vlaanderen blijft dalen. In 2023 werden 74.904 criminele feiten geregistreerd in onze provincie, bijna 500 minder dan een jaar eerder en 8 procent minder dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarrapport van de federale politie.
441.843. Zoveel misdrijven werden in 2023 geregistreerd in Vlaanderen, blijkt uit het jaarrapport van de federale politie. Dat zijn er 33.939 minder dan tien jaar geleden, of een daling van 7 procent. Die trend zet zich ook door in onze provincie. Daar daalde het aantal misdrijven de voorbije tien jaar met 8 procent: van 81.154 feiten in 2014 naar 74.904 in 2023. (lees verder onder de grafiek)
Alleen in Antwerpen is het aantal misdrijven nog sterker gedaald dan bij ons, namelijk met 12 procent. Het aantal geregistreerde misdrijven daalt in heel Vlaanderen al sinds 2012. Alleen in 2020 en 2021 was er een piek, door de vele inbreuken op de coronamaatregelen.
Meer cybercrime
Dat de criminaliteitscijfers in onze provincie steeds afnemen, wil niet zeggen dat alle types misdrijven minder gepleegd worden dan tien jaar geleden. Integendeel. De grootste stijger is – weinig verrassend –informaticacriminaliteit: van 1.063 feiten in 2014 naar 5.234 in 2023 is een vervijfvoudiging.
Vooral bankkaartfraude en phishing komen veel meer voor. De federale politie vermoedt zelfs dat het aantal aangiftes nog een pak lager ligt dan het aantal effectieve feiten door technische beperkingen en de schaamte bij slachtoffers. Ook het aantal inbreuken op de economische wetgeving (maal drie) nam fors toe. Het aantal overtredingen van de voetbalwet verdubbelde, net als het aantal gevallen van moord en doodslag.
“Centrumsteden en kustgemeenten kennen een grote tijdelijke bevolking, logisch dat de criminaliteitscijfers daar hoger liggen”
Uiteraard zijn er ook dalers. Zo zijn er opvallend minder inbreuken op de arbeids- en socialezekerheidswetgeving dan tien jaar geleden. Het aantal pv’s dat werd opgesteld voor misdrijven zoals zwartwerk, fiscale fraude en straatverkoop zonder vergunning daalde van 429 naar 71.
Ook het aantal diefstallen en gevallen van afpersing daalde gevoelig. Vorig jaar werden een derde minder gevallen gemeld dan in 2014, maar met 20.132 stuks is dit wel nog altijd – met voorsprong – het meest geregistreerde misdrijf in West-Vlaanderen.
Blankenberge
Kijken we naar de kaart van West-Vlaanderen, dan merken we grote verschillen tussen de 64 gemeenten. Brugge telt veruit het grootste aantal misdrijven met 10.366 stuks, gevolgd door Kortrijk (8.038) en Oostende (7.192). Zetten we het aantal misdrijven af tegen het aantal inwoners, dan is Blankenberge de weinig benijdenswaardige primus met 125 misdrijven per 1.000 inwoners. Kortrijk (101) en Oostende (99) maken de top drie compleet.
“Een moord en fietsdiefstal tellen evenveel mee in de data, nuance is dus nodig”
Jabbeke (25 misdrijven per 1.000 inwoners), Lendelede (25) en Zedelgem (26) lijken dan weer het veiligst. Lijken, want de cijfers zeggen niet alles. “Enkel de criminaliteitscijfers afwegen ten opzichte van het bevolkingsaantal volstaat eigenlijk niet om gemeenten met elkaar te vergelijken”, klinkt het bij de federale politie.
“Zo zijn steden aantrekkingspolen voor werk, handel, onderwijs, toerisme... Daardoor zijn er op hun grondgebied meer mensen aanwezig dan het aantal officieel ingeschreven inwoners. Dat geldt ook voor de kustgemeenten, die op sommige tijdstippen een grote tijdelijke bevolking hebben. Dat de criminaliteitsgraad op die plekken hoger ligt, is dan ook vaak logisch en zegt niet noodzakelijk iets over de veiligheid in die gemeenten.” (lees verder onder de kaart)
Ook de ernst van de daden wordt niet meegegeven in deze data: een moord en een geval van openbare dronkenschap tellen evenveel mee, wat voor een vertekend beeld kan zorgen. Tot slot ook nog deze kanttekening: “Als er geen of weinig politieactiviteit is in een bepaald domein, wordt dit soort criminaliteit weinig of niet gedetecteerd, omgekeerd gebeurt hetzelfde.”
Met andere woorden: drugsfeiten worden bijvoorbeeld sneller geregistreerd in centrumsteden dan in landelijke gebieden, omdat de politiediensten meer gericht zijn op en ervaring hebben met dit soort feiten.
Houthulst is waarschijnlijk minder tevreden met het nieuwe rapport: daar is de criminaliteit met 22 procent gestegen, waarmee deze Westhoekgemeente de grootste stijger is. Er waren vooral opvallend meer feiten die te maken hebben met bedrog, cybercriminaliteit en jeugdbescherming.
Mannenzaak
Tot slot een bekend fenomeen: slechts een kleine minderheid van de bekende verdachten zijn vrouwen. Meer dan 8 op de 10 criminele feiten in onze provincie worden door mannen gepleegd. Er is slechts één type criminaliteit waar vrouwelijke plegers meer vertegenwoordigd zijn, en dat zijn de misdrijven tegen de familie. In ongeveer 90 procent van de gevallen gaat dit over moeders die weigeren om hun kind(eren) mee te geven aan de ex-partner.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier