“Iedereen moet veilig naar school en de uitgaansbuurt kunnen”: PZ Vlas kondigt sterk verhoogde aanwezigheid in stationsomgeving aan

De mobiele commandopost zal ingezet worden bij elke zichtbare controleactie in de stationsomgeving. © Margot Demeulemeester
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Woensdag heeft Politiezone Vlas aangekondigd dat het zijn aanwezigheid aan het station in Kortrijk meteen sterk opschroeft. Onder meer een mobiele commandopost moet de veiligheid in de zone, die de afgelopen maanden vaak een hotspot voor grenscriminaliteit was, waarborgen. “Iedereen moet zich weer veilig voelen”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Door de start van het nieuwe schooljaar is het sinds maandag 2 september een pak drukker in en rond het station van Kortrijk. Heel wat scholieren komen er vanuit de ruime regio met trein of bus aan om hier in de stad school te lopen. Na schooltijd volgt dan het omgekeerde piekmoment als iedereen vanaf het station huiswaarts moet.

Veilig schoolbegin

“Binnen enkele weken komen daar nog de hogeschool- en universiteitsstudenten bij”, zegt Thomas Detavernier, woordvoerder van Politiezone VLAS. “En aangezien al deze jongeren ook graag en uiteraard heel terecht van hun jeugd genieten, worden het in de nabijgelegen uitgaansbuurt van ‘t Straatje opnieuw drukke feestavonden en -nachten.”

Daarom wil Stad Kortrijk en de politiezone VLAS dit jaar nog sterker inzetten op een veilig schoolbegin. “Van bij de start van het nieuwe schooljaar is er verhoogd politietoezicht en onze politiemensen treden dagelijks preventief en repressief op tegen verkeersonveilig gedrag en overlast in schoolomgevingen en drukke verkeersknooppunten, zoals dus de stationsomgeving in Kortrijk. Er wordt naast preventie en sensibilisering volop ingezet op handhaving. Iedereen moet veilig naar school en naar de uitgaansbuurt kunnen.”

Grenscriminaliteit

De afgelopen maanden was de Kortrijkse stationsomgeving en de bijhorende uitgaansbuurt van ’t Straatje heel regelmatig een hotspot van allerhande vormen van criminaliteit. “Veroorzaakt door een kleine groep, vaak heel jonge, amokmakers en (grens)criminelen. Zij bezondigden zich aan fiets- en e-stepdiefstal, gauwdiefstal, drugsbezit/handel, intimidatie, vechtpartijen, illegaliteit, wapendracht en zwartrijden. Stad Kortrijk, Politiezone VLAS en het parket willen via gerichte acties de kleine groep overlastplegers aanpakken.”

“Van bij de start van het nieuwe schooljaar is er verhoogd politietoezicht”

“Er is reeds constructief veiligheidsoverleg tussen de PZ VLAS, het parket en alle partners die werkzaam zijn in en rond het station van Kortrijk, zoals de stadsdiensten, NMBS, Securail, De Lijn, spoorwegpolitie en scholen”, aldus Detavernier.

Mobiele commandopost

De politiediensten zullen vanaf nu gebruik maken van een speciaal uitgerust politievoertuig dat gebruikt wordt als tijdelijke en mobiele commandopost. “Het commandovoertuig zal ingezet worden bij elke zichtbare controleactie in de stationsomgeving, voor onder meer administratieve controles en afhandelingen, discrete gesprekken en fouilles en verhoren”, duidt Detavernier.

Na een testperiode met dit voertuig volgt een evaluatie en zal de toekomstige inzet van de mobiele commandopost bepaald worden. Alle medewerkers op het terrein zullen permanent ondersteund worden door het PZ VLAS camerateam, dat instaat voor het monitoren van de beelden van het uitgebreide cameranetwerk vanuit de dispatching.

Vaker patrouilleren

“Met dit commandovoertuig beschikt de politie nu over een belangrijk instrument waar controles, fouilles, verhoren en pv’s vlot kunnen worden afgehandeld”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Lijst Burgemeester). “Van daaruit kan er meer en vaker gepatrouilleerd worden. Dit voertuig werd reeds ingezet voor verkeersacties maar zal in de toekomst ook worden ingezet in buurten en wijken met hardnekkige overlast. In de stationsomgeving is dat de voorbije maanden het geval geweest. Dat pakken we nu verder aan. We creëren een voelbare politie-aanwezigheid en zorgen we ervoor dat de mensen niet enkel veilig zijn, maar zich ook weer veilig voelen. Ik wil het hele korps alvast bedanken voor deze gerichte aanpak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier