Zware boete voor Harelbeekse houtzagerij

© belga
Redactie KW

De Harelbeekse Houtzagerij heeft in de Brugse rechtbank een geldboete van 312.000 euro gekregen, waarvan 78.000 euro effectief, voor tewerkstelling van Bosnische arbeiders die niet volgens de regels was.

Na herhaaldelijke arbeidsongevallen, die resulteerden in drie veroordelingen, besloot de sociale inspectie om de Harelbeekse Houtzagerij door te lichten.

Bij diverse controles tussen januari 2016 en juni 2017 werden in de productiehal Bosnische werknemers aangetroffen die op papier aan de slag waren via twee Sloveense firma’s.

Regularisatie

“In werkelijkheid werkten ze rechtstreeks voor de zagerij”, verduidelijkte de arbeidsauditeur tijdens het proces. “Die Sloveense firma’s waren in feite meer interimkantoren.”

De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 312.000 euro wegens verboden terbeschikkingstelling van dertien Bosnische werkkrachten. De verdediging drong aan op de vrijspraak. “Na een grootschalig onderzoek in het verleden regulariseerde het bedrijf de situatie. Er is echter nooit gezegd geweest dat ze niet op die manier mochten verder doen.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier