Assisen ‘strandmoord’: hoop gemiste kansen in zoektocht naar ‘man met de blauwe jas’

(GF)
(GF)
Laurens Kindt

In het Brugse assisenhof wordt vandaag (donderdag) de voorbereidende zitting gehouden voor het proces over de ‘strandmoord’ op de Roeselaarse Sofie Muylle. Uit het dossier blijkt dat heel wat mensen al veel vroeger wisten wie de mysterieuze ‘man met de blauwe jas’ was waarnaar de politie koortsachtig op zoek. Al die mensen hielden om allerlei redenen hun mond. Ook de politie zelf had minstens vier keer de kans om Alexandru Caliniuc bij de kraag te vatten voor hij in april 2017 naar zijn thuisland vluchtte. Het proces begint in mei.

Op de eerste dag van deze maand vierde Alexandru Caliniuc in zijn cel in de Brugse gevangenis nog zijn zevenentwintigste verjaardag, exact de leeftijd die zijn slachtoffer had toen ze om het leven kwam in die bitterkoude nacht van 21 op 22 januari 2017. Tot op vandaag houdt de jonge Roemeen vol dat hij Sofie Muylle die nacht niet om het leven bracht. “Ik heb haar gevonden op het strand. Bewusteloos, doornat en vol zand. Ik heb ze tot onder het staketsel gesleept en daar seks met haar gehad. Stout , dat weet ik. Maar ik heb haar niet vermoord. Ik heb de politie niet gebeld omdat ik me dan alleen maar verdacht zou maken”, verklaarde hij tijdens het onderzoek.

Na de verkrachting nam Caliniuc nog met zijn gsm misselijkmakende foto’s en filmpjes van een stervende Sofie, voorzien van commentaar alsof het een voetbalwedstrijd betrof. Hij ging zich thuis douchen, wisselde van schoenen en keerde terug. Op de foto’s die hij toen nog van haar maakte, was Sofie wellicht al dood. Op zondag 22 januari rond het middaguur belde een wandelaar de politie nadat hij het lichaam van Sofie onder het staketsel had zien liggen.

Monnikenwerk

Volgende maand zal Alexandru Caliniuc zich voor het assisenhof moeten verantwoorden voor moord én voor verkrachting met foltering van een kwetsbaar persoon. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf. Maandenlang hebben de speurders in het voorjaar van 2017 gezocht naar de verdachte man met de blauwe jas die op zondagochtend 22 januari door joggers op het strand was gezien, die opdook op de talrijke camerabeelden en die zich op de plaats-delict slechts uit de voeten maakte toen de politie hem bijna omver liep.

Alexandru Caliniuc verscheen overal in Knokke met zijn opvallende blauwe jas. (GF)
Alexandru Caliniuc verscheen overal in Knokke met zijn opvallende blauwe jas. (GF)

Het team van eerste hoofdinspecteur David Roelant van de federale politie trok in dit dossier alle registers open om de verdachte te vinden. Alle mogelijke camerabeelden werden opgevraagd en bekeken, zowel openbaar als privé. Alle telefonie- en wifigegevens werden gecontroleerd, zelfs het elektronisch betalingsverkeer van die nacht werd nagekeken. Er werden lijsten opgesteld van iedereen die de bewuste nacht in Knokke verbleef of er aan het werk was, aangevuld met iedereen die bij de politie gekend is voor zedenfeiten, drugsfeiten of geweld. Dat monnikenwerk leverde uiteindelijk een lijst met 350 verdachten op. Onder hen ook ene Alexandru Caliniuc, een Roemeen die met een paar landgenoten in een appartementje woonde en in de bouw werkte.

Audi A6

Vier keer werd hij door de lokale politie gecontroleerd in de maanden na de moord. De eerste keer, een maand na de feiten, omdat zijn blauwe jas hun aandacht trok. De tweede keer idem. Toen bekeken de agenten zelfs zijn appartement en schreven zijn gsm-nummer op. De foto’s en filmpjes van een stervende Sofie Muylle op zijn Samsung-telefoon zagen ze echter niet. De derde controle kwam er omdat de uitbater van de schaatspiste Alexandru Caliniuc herkende als de man die in december 2016 meisjes had lastig gevallen en daar nu opnieuw opdook. De laatste keer dat de politie hem controleerde, eind maart 2017, zat hij in een zware Audi A6 die hij als illegale taxi gebruikte. Bewijzen daarvoor had de politie echter niet, waarop ze hem lieten beschikken. Een week later, daags na een uitzending over de man met de blauwe jas in het opsporingsprogramma Faroek op VTM, vluchtte hij met diezelfde wagen naar Roemenië. Daar werd hij uiteindelijk eind juni gearresteerd.

Alexandru Caliniuc na zijn arrestatie in Roemenië. (foto Danut Zuzeac)
Alexandru Caliniuc na zijn arrestatie in Roemenië. (foto Danut Zuzeac)

Of de inspecteurs die hem vier keer controleerden meer hadden kunnen doen en de maandenlange zoektocht naar de man met de blauwe jas hadden kunnen vermijden, zal moeten blijken op het assisenproces. Volgens de eigen verklaring van Alexandru Caliniuc zijn er in elk geval nog mensen die vrij snel na de vondst van het lichaam van Sofie Muylle wisten hoe de vork aan de steel zat. Twee dagen na de moord al moest hij zijn gsm als onderpand aan een vriend geven omdat hij de huur niet kon betalen. “Mijn telefoon heeft geen vergrendelcode. Ik was bang dat die vriend de foto’s en filmpjes zou zien. Achteraf sprak hij me er ook over aan. Ik heb dan toegegeven dat ik dat meisje zo had gevonden op het strand”, verklaarde Caliniuc zelf.

Slachtoffer Sofie Muylle. (GF)©Facebook Facebook
Slachtoffer Sofie Muylle. (GF)©Facebook Facebook

En er is nog meer. Caliniuc maakt namelijk deel uit van de Pinkstergemeenschap Bron Van Leven in Zeebrugge. De priester is een familielid van hem. “Hij heeft uiteindelijk mijn ouders in Roemenië verteld wat er aan de hand was. Op een dag belde mijn moeder mij in tranen op en smeekte ze me om naar huis te komen. Dat heb ik dan ook gedaan”, vertelde hij aan de speurders.

Terwijl Caliniucs moeder haar verloren zoon begin april alweer in de armen sloot en wijselijk zweeg tegen de politie, wachtte in Roeselare nog altijd een radeloze vader Daniël Muylle op verder nieuws van de speurders. Op de reconstructie van de feiten keek hij Alexandru Caliniuc recht in de ogen. “Je had haar leven in handen en je hebt alleen maar aan jezelf gedacht”, sprak hij waarop de beschuldigde een theatrale knieval maakte en zich uitputte in excuses.

Op dinsdag 11 mei wordt de jury samengesteld voor het assisenproces. Normaliter leest de procureur dan op vrijdag de akte van beschuldiging voor maar dat zal in dit proces uitgesteld worden naar maandag 17 mei. “Dat heeft alles te maken met de mogelijke heropening van de horeca”, legde voorzitter Willem De Pauw uit op de preliminaire zitting. ”We zijn bang dat kandidaat-juryleden massaal een vrijstelling zullen vragen als net op die vrijdag de horeca weer opengaat“, klonk het.

Tegen vrijdag 21 mei wil voorzitter De Pauw een uitspraak klaar hebben over de schuldvraag, de week erna kan dan een eventuele straf bepaald worden. De verdediging van Alexandru Caliniuc noemde die timing op de preliminaire zitting ‘vrij krap’. “Wij zullen toch heel wat vragen moeten stellen aan bepaalde getuigen”, zei meester Pieter Filipowicz. Op het proces zullen een vijftigtal getuigen gehoord worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier