Assisen Spuikommoord – Beschuldigde beweerde op reconstructie stemmen te horen

© BELGA

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) heeft de onderzoeksrechter maandag zijn getuigenis afgelegd. Koen Wittouck verklaarde dat Khaldoon Al-Baghdadi (42) tijdens de reconstructie stemmen beweerde te horen. De Iraakse Oostendenaar weigerde ook om voor te tonen hoe hij het lichaam van het slachtoffer in stukken had gesneden.

Lees hier allesover de Spuikommoord

De speurders getuigden eerder al dat Al-Baghdadi in oktober 2016 via Facebook in contact kwam met Dirk S. “Hij stelt zich voor als een vluchteling uit Irak, homo en atheïst. Er ontstond ook een amoureuze relatie tussen beiden”, aldus Kristof P. Het bankonderzoek wees uit dat S. ook regelmatig geld stortte op de rekening van de beschuldigde. Voor dat gesjoemel met het geld van de verenigingen van mede-eigenaars werd S. uiteindelijk tot een werkstraf veroordeeld.

Naar appartement lokken

Na zijn nieuwe verklaringen van vrijdagnamiddag werd Al-Baghdadi zaterdag opnieuw verhoord door de recherche. De Irakees legde uit dat S. zijn beoogde slachtoffer was. “Het ging toch niet meer goed met Dirk. Hij wist dat hij als syndicus een goeie job had en veel bankkaarten bij zich had. Hij zou Dirk naar zijn appartement willen lokken door aan Emmy over de verzonnen vochtplek te vertellen”, klonk het. De beschuldigde beweerde dat hij dat verhaal niet eerder vertelde, omdat de politie hem slecht behandeld zou hebben. “Wij dienen zelf geen methadon toe. Daarom hebben we twee keer de dokter van wacht laten komen en die heeft geoordeeld dat het niet nodig was”, reageerde Peter D.

“Ze zeggen dat ik homo ben, maar ik ben geen homo. Als ik homo zou zijn, zou ik het wel direct zeggen”

“Drie dagen heb ik niet geslapen. Ik heb honderd keer gevraagd om een druppeltje methadon te krijgen”, herhaalde de beschuldigde. Ook de seksuele betrekkingen met Dirk S. werden opnieuw ontkend. “Ze zeggen dat ik homo ben, maar ik ben geen homo. Als ik homo zou zijn, zou ik het wel direct zeggen.” Zijn advocate Nino Darsalia verduidelijkte even later dat Al-Baghdadi biseksueel is.

Vlees van botten

Tijdens de voorleiding bij de onderzoeksrechter verklaarde de beschuldigde wel dat hij eenmalig seks had met S., die hij als een buddy en zelfs als een vader beschouwde. Tegenover onderzoeksrechter Wittouck vertelde Al-Baghdadi ook enorm in detail hoe hij bijvoorbeeld het vlees van haar botten haalde. De beschuldigde hanteerde ook een hakmes, maar ontkent dat hij eigenlijk een gehaktmolen wilde kopen. “Moest ik die machine gekocht hebben, zou ik haar daarmee bewerkt hebben en moest ik nu misschien niet naar de gevangenis”, zei hij wel.

Ondanks vele zoekacties kon slechts ongeveer 30 procent van het lichaam nog aangetroffen worden in de Spuikom. De precieze doodsoorzaak werd daardoor nooit achterhaald. “Het was uiteraard een heel moeilijke beslissing om te stoppen met zoeken”, getuigde de onderzoeksrechter. “Bij het openzetten van de sluizen is de kans zeer reëel dat alles richting de zee gaat en dat alles weg is.”

Stemmen horen

Zoals gebruikelijk werd op 23 september 2020 een reconstructie van de feiten gehouden, wat door de coronamaatregelen niet evident was. “Wat zeer opvallend was, was dat hij in die periode begon te spreken over het horen van stemmen. Het is dus ook tijdens de wedersamenstelling zo geweest dat hij frequent dingen begon te zeggen die geen antwoord waren op mijn vragen. Hij zei dat hij antwoordde op de stemmen die hij hoorde.”

Op een bepaald moment begon Al-Baghdadi zelfs plots te lachen. “Het kwam erop neer dat die stemmen tegen hem aan het spreken waren en zeiden dat hij naakt was. En dat deed hem lachen.” Op zijn proces gaf de beschuldigde ondertussen echter toe dat hij in werkelijkheid helemaal geen stemmen hoorde.

Uit de beelden van de reconstructie bleek hoe Al-Baghdadi met een glas hard op het achterhoofd van het slachtoffer zou gegooid hebben. “Ik was heel kwaad omdat ze dood was en ik heb geslagen met een mes, maar ik weet niet hoeveel keer”, klonk het ook. Het versnijden van het lichaam beweerde hij zich niet precies meer te herinneren. “Hij heeft uiteindelijk dus geweigerd om dat uit te beelden”, aldus onderzoeksrechter Wittouck.

Dinsdagochtend komen de wetsdokters aan het woord.