Assisen moord Caroline Kint – Slachtoffer liep heel wat breuken in het gezicht op

De beklaagden Lorine De Witte en Athena Man. © BELGA

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben de wetsdokters dinsdag getuigd dat het slachtoffer heel wat breuken in het aangezicht opliep. Volgens professor Geert Van Parys leidden die zware verwondingen snel tot een hartstilstand. Het zuurstoftekort in de hersenen werd Kint enkele dagen later uiteindelijk fataal.

Professor Geert Van Parys onderzocht het slachtoffer de middag na de feiten op de afdeling Intensieve Zorgen van het AZ Groeninge. De wetsdokter stelde heel wat bloedingen in het erg gezwollen gezicht vast. “We spreken van een verbrijzeling van de botstructuren van het aangezicht.” Daarnaast waren er toen al duidelijke tekenen van orgaanfalen. “Dat kan je verklaren door het feit dat die dame op een bepaald moment zuurstoftekort heeft gehad.” Door de ernstige hersenschade overleed Caroline Kint op 21 oktober. “De prognose was van meet af aan heel ongunstig”, stelde Van Parys.

Ook tijdens de autopsie bleek dat het slachtoffer breuken had opgelopen van de neus, de jukbeenderen, de oogkassen en een kaak. “We hebben gezien dat er breuken van het borstbeen en de ribben waren, maar dat kan in verband te brengen zijn met de reanimatie”, aldus dokter Evy Deboosere. Volgens de deskundigen werd het ernstig gezichtstrauma veroorzaakt door herhaaldelijk stomp geweld. “Vuistslagen, stampen, maar ook het hoofd tegen een voorwerp of een ondergrond slaan.”

Verslepen

Tijdens de reconstructie toonde Athena Man hoe het slachtoffer na een duw op haar gezicht zou gevallen zijn. Daarna zou ze Kint nog een paar keer laten vallen hebben bij het verslepen. “De ernst van de verwondingen is niet geloofwaardig in verhouding met de getuigenissen van mevrouw Man Athena”, stelde professor Van Parys echter. Een snelle tussenkomst van de hulpdiensten had het slachtoffer eventueel wel nog kunnen redden. “Op het einde van al die slagen was de overlevingskans heel klein, want er was al een hartstilstand. De gelaatsfracturen op zich zijn niet de doodsoorzaak, de hersenschade door het zuurstoftekort is de doodsoorzaak geweest.”

Onderzoeksrechter Kristof Vulsteke werd in de nacht van 15 op 16 oktober 2021 gevorderd door het parket. De hulpdiensten hadden immers gewag gemaakt van een schedelbreuk, al bleek dat uiteindelijk niet te kloppen. “Het ging echt niet goed met het slachtoffer en dan hebben we direct de beslissing genomen om ter plaatse te gaan afstappen.” Tijdens een verhoor als getuige had Lorine De Witte toen al verteld hoe Athena Man het slachtoffer had toegetakeld. “Men had reeds een bewoner kunnen verhoren die beweerde dat ze alles had zien gebeuren vanop haar terras.”

Schuldig verzuim

De volgende dag werd Athena Man haar broer T. door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van schuldig verzuim. Een kameraad en diens vriendin mochten onder voorwaarden beschikken. “Ze hebben de hulpdiensten niet durven verwittigen. Uit schrik voor Athena, maar ook voor een stuk omdat T. met probatievoorwaarden zat.” Man verklaarde bij haar voorleiding dat Lorine De Witte het slachtoffer had aangewezen. “Ze zegt dat ze die vrouw in een opwelling een duw heeft gegeven. Ze moet toegeven dat ze die vrouw niet kende, maar ze handelde onder invloed van drank en drugs.”

Lorine De Witte werd uiteindelijk in december 2021 aangehouden door onderzoeksrechter Wouter Haelewyn. “Tijdens het gerechtelijk onderzoek kwam meer en meer naar boven dat mevrouw De Witte meer en meer aanzien moest worden als mededader eventueel.” Openbaar aanklager Patty T’Jonck polste daarom naar de ernstige aanwijzingen van schuld die de onderzoeksrechter toen zag. “Er zijn verschillende mogelijke vormen van mededaderschap. Het aanzetten tot het plegen van het misdrijf, door bedrog of list of dergelijke. Ik hoef gelukkig niet te oordelen over bewijzen.” Volgens Haelewyn kan het aanwijzen van het slachtoffer ook als noodzakelijke hulp gezien worden.

Waarheid

Enkele minuten voor de feiten vertelde De Witte aan Man over de problemen tussen haar broer en Caroline Kint. Het slachtoffer zou die bewuste 15 oktober 2021 inderdaad liefst twaalf keer naar de sociale huisvestingsmaatschappij gebeld hebben om haar beklag te doen. “Daar had ik geen kennis van. Ik ga eerlijk zijn, ik heb het wel gelezen in de krant deze morgen”, reageerde onderzoeksrechter Haelewyn. Meester Floor Ameye en meester Filip De Reuse benadrukten dat hun cliënte over die kwestie dus steeds de waarheid heeft gesproken.

Ten slotte kwam het toxicologisch onderzoek van Athena Man nog aan bod. Dokter Kathleen Croes ontdekte 0,34 promille alcohol in het bloed van de beschuldigde. “Op het moment van de feiten zal dat 0,8 tot 1,1 gram per liter geweest zijn. Dat kan leiden tot ontremming, verhoogd zelfvertrouwen en euforie.” De deskundige ontdekte ook sporen van cannabis en amfetamines. “Het gebruik van amfetamines resulteert in een groter uithoudingsvermogen, een versterkt gevoel van zelfvertrouwen en eventueel agressiviteit.”

Dinsdagnamiddag komen de gerechtspsychiaters aan het woord.