Assisen moord Caroline Kint – Broer wees Athena Man snel als verdachte aan

Beklaagde Athena Man. © BELGA

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) heeft de politiezone Vlas de start van het onderzoek toegelicht. Athena Man (32) werd door haar broer snel als verdachte aangewezen. Lorine De Witte (53) werd in eerste instantie als getuige verhoord.

Lees hier alles over deze assisenzaak

De politie werd op 15 oktober 2021 kort na 21 uur opgeroepen door een bovenbuurman van het slachtoffer. “We krijgen radiofonisch door dat er een schermutseling of een discussie gehoord is”, aldus inspecteur Gilles V. De getuige zag Caroline Kint onderaan de trap liggen, maar dat was enkele minuten later het geval niet meer. “Hij deelt mee dat hij die dame onderaan de trap niet meer ziet liggen. Daarom wordt de ambulance niet uitgestuurd.”

Ter plaatse ontdekte de politie rond 21.15 uur duidelijke bloedsporen en een haarpluk. V. vermoedde dat het slachtoffer in haar appartement lag. “We proberen daar gedurende een tiental minuten aan te bellen en te roepen, maar we krijgen geen gehoor. We horen wel eenmaal een diepe zucht.” Uiteindelijk werd het lichaam van Kint rond 21.35 uur aangetroffen door de ambulanciers. “Ze delen ons mee dat er geen pols en geen ademhaling is en zij beslissen om de reanimatie van mevrouw op te starten.”

Voorzitter Bart Meganck vroeg vervolgens aan Lorine De Witte waarom ze niet naar beneden was gegaan om de hulpdiensten in te lichten over de situatie. “Shock, paniek, ik weet het niet. Ik was ook mezelf niet op dat moment.” De beschuldigde beweerde dat ze er niet aan gedacht had dat ze over een sleutel van het appartement van het slachtoffer beschikte. “Ik was ook heel bang. T. was komen zeggen dat ik niets mocht zeggen tegen de politie.”

T.M. had ter plaatse aan de politie verklaard dat hij niets had opgemerkt, maar dat bleek niet te kloppen. “De persoon die wij hebben laten beschikken belt om 22 uur in bij onze diensten en meldt dat zijn zus Athena Man mogelijks betrokken is bij de feiten”, getuigde Gilles V. Athena Man werd om 22.49 uur opgepakt op het toilet op het appartement van haar broer. “Ga weg, ik heb niets misdaan”, zei ze volgens inspecteur Christophe C. “Ze zei ook dat ze niet wist waarom we haar moesten hebben.” Onderweg naar het politiebureau bleef ze haar betrokkenheid ontkennen. “Rij maar met mij tegen een boom. Dan ben ik direct dood. Het gaat beter zijn, dan is iedereen van mij af”, klonk het anderzijds ook.

In eerste instantie werd Lorine De Witte als getuige verhoord. “In het begin ontkende ze dus dat ze iets had gezien of gedaan. Tot haar dochter zei dat ze het moest vertellen”, aldus inspecteur Jolene D. De verdediging wierp op dat de schriftelijke versie van dat verhoor niet in het dossier zit. Volgens meester Filip De Reuse zaten er bij een andere ooggetuige echter significante verschillen tussen de schriftelijke en de uitgetypte versie. “Wat wil u nu eigenlijk insinueren? En wat is de relevantie voor uw verdediging?”, reageerde voorzitter Bart Meganck. De schriftelijke versie van het verhoor zal indien mogelijk nog aan het dossier gevoegd worden.

Bij de start van de zitting uitte meester De Reuse over een andere kwestie ook al zijn ergernis. De verdediging ontdekte op basis van de powerpoint van de recherche dat de gsm van het slachtoffer op 16 april 2024 alsnog onderzocht werd. Zo zou blijken dat Caroline Kint op de dag van de feiten twaalf keer belde naar de sociale verhuurmaatschappij, wellicht om haar beklag te doen over buurman T.M.. “Dat is ons achtergehouden, maar dat is cruciaal. Wij moeten nu voor het eerst zien dat onze cliënte daar de waarheid over sprak.” Volgens het openbaar ministerie werd de gsm gewoon uitgelezen om het dossier zo volledig mogelijk te maken. “Het is niet bewust achtergehouden. Er is praktisch iets foutgelopen en we gaan dat rechtzetten”, aldus openbaar aanklager Patty T’Jonck.