ASSISEN Jury vraagt bijkomend onderzoek in assisenproces Ramzes Takaev
Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) heeft de jury om bijkomende onderzoeksdaden gevraagd. Extra DNA-onderzoek bleek niet meer haalbaar, maar er zal wel een plateau onderzocht worden op vingerafdrukken. Op vraag van de jury zal ook een bijkomende getuige opgeroepen worden.
In de woning van Pascal Bauwens werd DNA aangetroffen van een onbekende vrouw. “Kan er DNA genomen worden van de vrouwen die die dag aanwezig waren op de plaats delict?”, vroeg een jurylid. Daarnaast werd ook aangestuurd op bijkomend DNA-onderzoek op het lichaam van het slachtoffer. Voorzitter Willem De Pauw oordeelde dat dergelijk onderzoek tegen woensdag niet meer haalbaar zou zijn. Bovendien is het minder relevant, want Takaev betwist niet dat hij aanwezig was in het huis van zijn dealer.
De jury vroeg ook om een cursusblok en een plateau te onderzoeken op vingerafdrukken. “Het is ons inziens toch heel duidelijk dat die voorwerpen op de zetel geplaatst zijn nadat het lichaam verplaatst werd.”
Een speurder van het labo zal de plateau alsnog onderzoeken en daarna een nieuwe getuigenis afleggen. Het cursusblok bleek toch al onderzocht te zijn. Ten slotte zal op vraag van de jury ook een bijkomende getuige opgeroepen werden. De vrouw was enkele uren voor de feiten aanwezig in de woning van de dealer.
Een tiental maanden na de feiten werd Takaev onderworpen aan een leugendetectortest. Op de vraag of hij Pascal Bauwens slagen op het hoofd had toegebracht, vertoonde hij telkens leugenachtige reacties. Daarna was het ook nog de bedoeling om te polsen naar de plaats van het gebruikte wapen, maar de beschuldigde wilde niet meer meewerken aan de test.
Na de test met de leugendetector werd de beschuldigde zoals gebruikelijk verhoord door polygrafist Olivier Beullens. “Maar Takaev is blijven ontkennen en ontkent ten stelligste die feiten te hebben gepleegd.”
In latere verhoren liet de Tsjetsjeen zich laatdunkend uit over de deskundigheid van de polygrafist. “Hij gedroeg zich zo om mij schuldig te doen voelen. Hij probeerde mij te overtuigen dat ik wel de dader was”, klonk het.
Scheurwonden aan het oor
Voor wetsdokter Hubert Floré was het onmiddellijk duidelijk dat Pascal Bauwens met geweld om het leven was gebracht. Boven het linkeroor van het slachtoffer werden drie scheurwonden vastgesteld. “In de omgeving was er ook bloed en er was hersenweefsel dat dus uit de schedel gespat is door het toebrengen van de slagen.” Het slachtoffer zat volgens dokter Floré in de zetel, maar werd twee dagen later op de grond aangetroffen. “Dat lijk moet door iemand uit de zetel op de grond zijn gelegd.”
Bij de autopsie bleek dat de schedel door een schedelbasisfractuur over een grote afstand verbrijzeld was. “Die scharnierfractuur wijst op een zeer zware impact, die we normaal enkel zien bij verkeersongevallen. En dan nog vooral met motorrijders”, aldus dokter Geert Van Parys. Van afweerletsels was volgens de deskundige geen sprake, waardoor een vechtpartij eigenlijk uitgesloten wordt. Zijn linkervoorarm vertoonde wel sporen van druggebruik. “Het is misschien veelzeggend dat op zijn enkel een tatoeage staat met het woord drugs.”
Ramzes Takaev beweerde dat het slachtoffer nog zwaar ademde toen hij de woning verliet. De wetsdokter verklaarden echter dat Bauwens hoogstens nog twee keer geademd heeft. Na de eerste klap was hij eigenlijk al in coma en kon hij dus zeker ook niet meer om hulp roepen.
Volgens de gerechtspsychiaters lijdt de beschuldigde niet aan een geestesstoornis en is hij dus toerekeningsvatbaar. Dokter Paul Lodewyck stelde wel heel wat kenmerken van psychopathie vast, ook al is Takaev geen kernpsychopaat. Er is onder andere sprake van pathologisch liegen, manipulatie en een totaal gebrek aan empathie. “Ik vond ook dat hij wat genoot van de aandacht die hij kreeg. Hij trachtte ook het gesprek naar zijn hand te zetten.” Volgens dokter Lodewyck gebruikte Takaev zijn tandpijn als een foefje om zijn drugsverslaving te rechtvaardigen.
Beide getuigen verklaarden ook dat Ramzes Takaev in eerste instantie weigerde om het gesprek aan te gaan. “Ik heb echt wel een inspanning moeten doen om te mogen blijven. Hij zei dat er niets aan de hand was met hem en dat hij zou vrijgepleit worden”, aldus dokter Carmen Lerclercq.
Dinsdagnamiddag komen onder anderen de vader van het slachtoffer en de toenmalige partner van de beschuldigde aan het woord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier