Assisen Caroline Kint: Speurders moeten uiteenzetting fors inkorten

Beschuldigde Lorine De Witte. © BELGA

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) heeft voorzitter Bart Meganck de recherche opgedragen om hun uiteenzetting in te korten. De speurders van de politiezone Vlas stonden te uitgebreid stil bij de verhoren van Athena Man (32) en enkele getuigen.

Hoofdinspecteur Lorenzo D. schetste bij de start van zijn getuigenis de verhoudingen tussen de verschillende betrokkenen. Zo was de broer van Athena Man sinds februari 2021 de overbuur van Caroline Kint. “T.M. heeft een seksuele relatie gehad met Lorine De Witte, maar zou ook regelmatig woordenwisselingen gehad hebben met Caroline Kint.” Opvallend genoeg kenden Man en het slachtoffer elkaar eigenlijk helemaal niet.

Het onderzoek wees uit dat de politie ook op de ochtend van 15 oktober al tussenbeide had moeten komen in het appartementsgebouw langs de Minister Tacklaan in Kortrijk. Kint had bezoek van haar voormalige schoonzoon Benjamin toen ze met T.M. weer in discussie ging over haar telefoontjes naar de sociale verhuurmaatschappij. “Tijdens die discussie zou hij zich plots tegen Benjamin gericht hebben en een kopstoot en een slag gegeven hebben.” Het slachtoffer ontkende vervolgens wel dat ze bij de sociale verhuurmaatschappij haar beklag had gedaan.

Jaloers

Vervolgens stond hoofdinspecteur Steven V. uitgebreid stil bij de verklaringen van de betrokkenen. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat Athena Man nog voor de feiten al om een touw had gevraagd aan Chelsea V., die zich op het appartement van haar broer bevond. Volgens T. was zijn zus dan weer niet op de hoogte van zijn problemen met Caroline Kint. “Caroline was jaloers op Lorine. Ze vond dat ik teveel bij Lorine zat”, klonk het wel.

In haar eerste verhoor vertelde Athena Man dat Lorine De Witte had gezegd dat het slachtoffer eens op haar plaats gezet moest worden. “Ik ging ze gewoon een keer zeggen dat ze moest stoppen met mijn broer lastig te vallen”, verklaarde Man daarover. De beschuldigde minimaliseerde het geweld tegenover de onderzoeksrechter, maar beweerde wel dat ze opgejut werd. “Lorine sprak over de problemen. Anderzijds mag ik het niet allemaal op haar steken.”

Na ruim een uur greep voorzitter Bart Meganck in. De voorzitter merkte op dat de beschuldigden vrijdag al verhoord werden en dat de getuigen ook nog aan de beurt zullen komen. “Het is niet de bedoeling om een heel overzicht van het strafdossier te geven. Ik ga u moeten vragen dat u dat inkort”, verwees hij naar de powerpointpresentatie van 350 slides. Meganck voegde er nog aan toe dat de feiten op zich eenvoudig zijn. “We gaan à la minute een paar dingen skippen”, zei Lorenzo D. toen hij na een korte onderbreking het buurtonderzoek begon toe te lichten.

Bloedsporen

Het labo legde eerder al uit dat er een bloedpoel werd aangetroffen op de trap vlak bij het appartement van het slachtoffer. Ook op de onderste trede en op de balustrade werden bloedsporen ontdekt. Ondanks het vele bloed op het gezicht van Caroline Kint was van een sleepspoor geen sprake. “Ze is versleept aan het haar, waardoor het gezicht geen contact maakte met de vloer”, aldus Christophe B. De jas van het slachtoffer was wel doordrenkt van het bloed. Op een schoen van Athena Man werd erg verdund bloed ontdekt. “We hadden daar al de mededeling gekregen dat Athena Man na de feiten haar schoenen had afgespoeld.”

Ten slotte kwam maandagmiddag ook toxicoloog Jan Cordonnier aan bod. Vooral de concentratie van 2,16 promille alcohol in de urine van het slachtoffer viel op. “Dat wil zeggen dat die persoon kort voor de feiten nog stevig moet hebben gedronken.” Volgens Cordonnier moet Kint ongeveer acht glazen pilsbier gedronken hebben. Daarnaast werd gewezen op het versterkend effect van wellicht een drietal slaappillen. “Die persoon moet toch fysiek weinig stabiel zijn geweest.”