Assisen Caroline Kint – OM vraagt veroordeling voor doodslag

Lorine De Witte (links) en Athena Man (rechts) tijdens het assisenproces. © Collage Belga

Openbaar aanklager Patty T’Jonck heeft aan de volksjury gevraagd om Athena Man (33) en Lorine De Witte (53) schuldig te verklaren aan doodslag op Caroline Kint (65). Volgens de procureur-generaal kon Athena Man het misdrijf enkel plegen dankzij de essentiële hulp van Lorine De Witte.

Lees hier alles over deze assisenzaak

Bij de start van haar requisitoir stond T’Jonck stil bij enkele zekerheden in het dossier. Zo staat het vast dat Athena Man de avond van 15 oktober 2021 op de koffie ging bij Lorine De Witte. “Lorine heeft dan heel theatraal verteld over de problemen tussen Caroline en Athena haar broer T.” Na dat gesprek ging Athena Man het slachtoffer te lijf. “Het is weinig geloofwaardig dat Athena daar rustig zal zijn vertrokken. We kunnen ervan uitgaan dat ze kwaad was en klaar om uit te barsten.” Op 21 oktober bezweek Kint in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Geen schijn van kans

Volgens het openbaar ministerie bestaat er absoluut geen twijfel over de intentie tot doden. “Caroline had geen schijn van kans. Ze heeft op geen enkel moment de mogelijkheid gehad om zich te verweren.” Het slachtoffer werd eerst geduwd, maar kreeg daarna rake stampen te verwerken. “Als je met zo’n kracht op een hoofd stampt en het hoofd tegen de betonnen vloer bonkt. Dan kan je maar één intentie hebben.”

“Ik ga jullie aantonen dat Lorine Caroline opzettelijk heeft laten sterven en dat ze daar bewust aan heeft deelgenomen”, vervolgde de openbaar aanklager. T’Jonck zette haar standpunt kracht bij aan de hand van enkele vragen. “Wat als Athena niet op scherp was gesteld door dat geroddel over Caroline? Wat als Lorine ‘moederke’ niet had aangewezen aan Athena? Ze kende Caroline in geen duizend jaar.” Anderzijds erkende het OM dat het op dat moment nog niet de bedoeling was om Kint om te brengen. “Wat als ‘moederke’ niet was binnengesleept? Wat als ze wel haar reservesleutel had gegeven aan de politie?”

Mededader aan doodslag

De procureur-generaal wees de volksjury erop dat de handelingen van Lorine De Witte wel degelijk essentieel waren om de doodslag te plegen. “Denk Lorine een keer weg de avond van de feiten. Zouden de feiten dan gebeurd zijn? Zou Caroline dan dood zijn? Het antwoord is simpel: nee.” Daarbij werd opgemerkt dat het verloop van de feiten typisch is voor de persoonlijkheid van De Witte. “Lorine laat altijd anderen het vuile werk voor haar doen. Door haar leugens geeft ze aan Athena een vals motief om iemand te gaan aanvallen.”

Lorine De Witte zou Man aangeraden hebben om het lichaam van het slachtoffer in haar eigen appartement te verbergen. “Dat is ook een instructie, dat is een actieve handeling die het doodvonnis van Caroline heeft ondertekend.” Door verkeerde informatie te geven aan een bovenbuur zou ze er ook voor gezorgd hebben dat de hulpdiensten niet onmiddellijk kwamen. “Uit al die elementen blijkt heel duidelijk dat Lorine De Witte schuldig is als mededader aan doodslag. Dat is geen schuldig verzuim. Was het maar schuldig verzuim, dan had het slachtoffer nog geleefd. Ze heeft mee de deur dichtgedaan, met daarachter haar beste vriendin in een doodsstrijd.”

Ten slotte noemde Patty T’Jonck het haar plicht om de jury ook een andere mogelijkheid aan te bieden. Ze vroeg aan voorzitter Bart Meganck om een bijkomende vraag te stellen naar de eventuele medeplichtigheid van De Witte. In dat geval zou er enkel sprake zijn van nuttige hulp bij de feiten.

Vrijdagnamiddag komt de verdediging aan het woord.