Assisen Caroline Kint: Lorine De Witte pas na twee maanden als verdachte opgepakt

Beschuldigde Lorine De Witte. © Belga
Redactie KW

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben de speurders toelichting gegeven bij de rol van Lorine De Witte (53). Athena Man (32) ging het slachtoffer op 15 oktober 2021 te lijf, maar de tweede beschuldigde werd pas twee maanden later als verdachte gearresteerd.

Caroline Kint kon na de feiten nog gereanimeerd worden, maar bezweek op 21 oktober 2021 in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Diezelfde dag werd Lorine De Witte een tweede keer als getuige verhoord. “Ze deed een vreemde uitspraak over de sleutel van het slachtoffer”, getuigde hoofdinspecteur Steven V. “Ze durfde die niet geven, omdat de politie anders misschien zou denken dat ik er iets mee te maken zou hebben.” Op dat moment ontkende De Witte ook dat ze Athena Man verteld had over de problemen tussen het slachtoffer en haar broer T.M.

Opvallend genoeg werd Lorine De Witte op 11 oktober 2021 door de correctionele rechtbank van Kortrijk tot vier maanden cel veroordeeld voor misbruik van vertrouwen. Na de verkoop van een auto had Caroline Kint in augustus 2017 een schoendoos met 3.300 euro voorlopig bij haar buurvrouw ondergebracht. Een week later kreeg ze de doos leeg terug van De Witte, die erkende dat ze het geld samen met twee kompanen scheefsloeg. “Ze heeft de diefstal misschien eens verdiend, omdat ze al genoeg van andere mensen gestolen heeft”, klonk het in een verhoor.

Onterecht gearresteerd

Uiteindelijk werd De Witte op 16 december 2021 gearresteerd op verdenking van mededaderschap aan doodslag. “Lorine vindt het eigenlijk onterecht dat ze gearresteerd is. Ze zegt dat ze niets heeft misdaan en dat ze er niets mee te maken heeft”, getuigde hoofdinspecteur Steven V. De beschuldigde verklaarde dat Athena Man haar de portefeuille van het slachtoffer toegooide, maar dat ze de portefeuille onmiddellijk weer naar beneden gooide. Naar eigen zeggen wees ze Caroline Kint bovendien al aan toen ze uit de tunnel onder het station kwam. Volgens Man gebeurde dat pas in het appartementsgebouw, net voor de feiten. Ook tijdens een confrontatieverhoor bleven beide beschuldigden bij hun standpunt.

Het telefonieonderzoek wees uit dat Lorine De Witte regelmatig contact had met T.M., met wie ze een tijdje een seksuele relatie had. Lorine De Witte bleek in de dagen voor en op de dag van de feiten ook veel bezig te zijn met haar veroordeling. Zo stond ze in contact met haar toenmalige advocaat. “Je mag mijn naam wel eens vermelden in de krant, hoor. Ze was mijn beste vriendin en ik was alles voor haar”, schreef ze dan weer aan een journalist. Caroline Kint en Lorine De Witte stuurden elkaar inderdaad heel vaak berichten. Ze wensten elkaar elke dag een goeiemorgen. Op de dag van de feiten waren er ook nog heel wat oproepen over en weer.

Meester Nina Van Eeckhaut, advocate van Athena Man, vroeg zich af of De Witte spontaan over haar veroordeling vertelde. “Nee, dat is eigenlijk een constante. In heel veel thema’s werd er in het begin weinig verteld en diende het er allemaal uitgesleurd te worden”, reageerde hoofdinspecteur V. Vervolgens polste de verdediging van Man naar het gestook en geroddel van De Witte. “Het is niet aan ons om te interpreteren, maar als je kijkt naar de verklaringen kan dat inderdaad wel geopperd worden”, bevestigde V.

Brief van getuige

Op vraag van de verdediging van Lorine De Witte moest de speurder toegeven dat De Witte onmogelijk kon weten dat Athena Man uitgerekend die avond haar broer T. zou bezoeken. Meester Filip De Reuse wierp op dat zijn cliënte volgens haar medebeschuldigde ook geen opzwepende taal had gebruikt. “Neen, het was meer over de inhoud dat ze het had. Over de problemen met de Goedkope Woningen (sociale huisvestingsmaatschappij red.) en dergelijke zaken.” V. erkende ook dat De Witte eigenlijk niet wist dat Athena Man het slachtoffer zou aanvallen.

Ten slotte haalde voorzitter Bart Meganck nog een brief aan van de advocaat van een man die dinsdagnamiddag moet getuigen. Jelle W. zou zich immers op zijn zwijgrecht willen kunnen beroepen. Samen met zijn toenmalige vriendin en met T.M. moet hij in oktober nog voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verschijnen voor schuldig verzuim. “We moeten daar eens goed over nadenken in welke mate het mogelijk is dat die getuigen hier onder eed worden verhoord”, aldus de voorzitter.

Dinsdagochtend komen de onderzoeksrechters en de wetsdokters aan het woord.