Assisen Caroline Kint – Lorine De Witte ontkent aandeel in dood van Caroline Kint

Beschuldigde Lorine De Witte. © BELGA

Lorine De Witte (53) heeft op haar assisenproces elke betrokkenheid bij de doodslag op Caroline Kint (65) ontkend. De beschuldigde vertelde dat ze vanop haar terras wel zag hoe het slachtoffer door Athena Man (32) van het leven werd beroofd.

Net als Man kreeg Lorine De Witte bij de start van de verhoren de kans om zichzelf voor te stellen, maar ook zij hield het erg kort. De beschuldigde verklaarde wel dat ze sinds april een vast contract heeft als huishoudhulp. “Mijn jeugd is niet altijd ok geweest, maar ik praat er ook niet graag meer over”, klonk het nog.

Vervolgens gaf Bart Meganck haar onmiddellijk de kans om te reageren op de versie van Athena Man. “Haar versie is niet helemaal juist. Ik heb niet gezegd dat zij ‘moederke’ moest binnen sleuren.” De Witte ontkende ook dat ze vlak voor de feiten het slachtoffer aanwees. Naar eigen zeggen deed ze dat al toen ze met haar medebeschuldigde op het terras van haar appartement stond te roken. “Ik heb gewoon gezegd dat ‘moederke’ daar was, niet om te zeggen van haar iets aan te doen.”

Lorine De Witte vertelde dat ze zo goed als elke ochtend even langsging bij het slachtoffer. “Normaal ging ik altijd een koffietje of een pintje drinken bij haar, maar haar ex-schoonzoon was op bezoek.” Kint zou die dag aan de telefoon wel verteld hebben hoe die ex-schoonzoon slaags was geraakt met de broer van Athena Man. Met die broer had de beschuldigde een tijdje een seksuele relatie. “Het was een beetje vervelend dat hij verliefd was geworden op mij. Er kwam ook stalking van.”

Veroordeling

De voorzitter merkte op dat De Witte amper vier dagen voor de feiten veroordeeld was omdat ze geld van het slachtoffer had scheefgeslagen. “‘Moederke’ heeft mij dat vergeven. Ik had ook beloofd om mijn deel van dat geld terug te betalen. Ik heb daar heel veel spijt van gehad. Ik denk dat ik hier sta door dat geld.”

De avond van de feiten kwam Athena Man op bezoek bij De Witte, ook al hadden ze elkaar al lang niet meer gezien. De Witte vertelde over de problemen tussen de broer van Man en Kint, die regelmatig haar beklag deed over geluidsoverlast. Daarnaast zou ze gewaarschuwd hebben dat het slachtoffer met een mes op pad was. Volgens De Witte ging het gesprek echter vooral over koetjes en kalfjes. “En dan ook over haar man die geslagen had. Ze heeft haar broek naar beneden gedaan en een hele grote blauwe plek getoond op haar bil. Ik zie het nog voor me.”

Kort nadat Man opnieuw vertrokken is, hoorde De Witte lawaai. “Wat ga je doen met mijn broer?”, zou Man geroepen hebben. Vervolgens zag De Witte vanop haar terras bijna alles gebeuren. “Op dat moment ben ik wel naar buiten geweest om te kijken. ‘Moederke’ lag al op haar buik. Dan is Athena onmiddellijk beginnen stampen en met haar hoofd op het beton beginnen slaan.” Man gooide ook de portefeuille van het slachtoffer naar haar medebeschuldigde. “Ik was verschoten en smeet het direct terug. Ik had die portemonnee ook niet gevraagd, ik weet niet waar ze dat uithaalde.”

Bovenbuur

Ten slotte hoorde De Witte hoe Athena Man aan een vriendin van haar broer om een koord vroeg. Uiteindelijk gebruikte ze het touw niet om het slachtoffer tot in haar appartement te slepen. Naar eigen zeggen verwittigde De Witte de hulpdiensten niet omdat een Italiaanse bovenbuur aangaf dat al gedaan te hebben. Openbaar aanklager Patty T’Jonck vroeg zich echter af waarom de beschuldigde haar reservesleutel niet gebruikte om de hulpdiensten sneller binnen te laten. “Ik heb daar niet aan gedacht. Ik was in shock die avond. Achteraf heb ik die sleutel wel aan de politie gegeven”, reageerde De Witte.

Vooral de verdediging van Athena Man had heel wat vragen na het verhoor van De Witte. Voorzitter Bart Meganck vroeg openlijk aan meester Nina Van Eeckhaut wat de relevantie was van de vele vragen over de contacten met de broer van Man. “Omdat het ook over haar geloofwaardigheid gaat. Het is mij opgevallen dat mevrouw bijna als getuige ondervraagd is, in plaats van als beschuldigde”, hekelde meester Van Eeckhaut.

Maandagochtend starten de getuigenverhoren.