Assisen Caroline Kint – Lorine De Witte benadrukt dat ze vriendin nooit dood heeft gewild

Lorine De Witte (53) benadrukte dat ze de dood van haar beste vriendin nooit gewild heeft. © KURT DESPLENTER BELGA

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben het hof en de volksjury zich vrijdagavond teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. In haar laatste woord drukte Athena Man (33) haar spijt uit. Lorine De Witte (53) benadrukte dat ze de dood van haar beste vriendin nooit gewild heeft.

Lees hier alles over deze assisenzaak

Tijdens de replieken wierpen de burgerlijke partijen op dat Lorine De Witte gewoon de hulpdiensten had moeten bellen. Volgens meester Stijn Dewolf deed de beschuldigde dat niet, omdat ze wel degelijk de dood van het slachtoffer voor ogen had. “Ze wou ze niet dood, tot ze Athena Man die dingen ziet doen. Vanaf dat moment blijkt uit alles dat ze het wel wilde.” Zelfs een actieve daad is volgens de burgerlijke partijen niet nodig om mededader te zijn aan doodslag. “Lorine ziet dat haar beste vriendin kapot geklopt wordt. Ze weet dat ze op haar appartement ligt dood te gaan en ze laat haar creperen.”

Deur dichtgetrokken

Openbaar aanklager Patty T’Jonck legde vervolgens uit dat De Witte aan Man de raad gaf om het lichaam van Caroline Kint in haar appartement te leggen. “Zelfs een klein kind weet dat iemand op dat moment sterft. Ze heeft op dat moment mee de deur dichtgetrokken voor het slachtoffer dat lag te sterven.”

De verdediging reageerde dat de kroongetuige helemaal niet hoorde dat De Witte dergelijke aanwijzingen gegeven zou hebben. “Chelsea heeft trouwens zelf zeker een actieve daad gesteld: een koord gesmeten op vraag van Athena. Maar blijkbaar is dat geen probleem. Daar is er geen discussie over.”

“Ik heb mijn vriendin nooit dood gewild en ik mis haar nog elke dag” – Lorine De Witte

Ten slotte benadrukte meester De Reuse dat zowel voor mededaderschap als medeplichtigheid de beschuldigde wetens en willens gehandeld moet hebben. “We leggen ons lot in uw handen. Als je haar de stempel van moordenaar geeft, dan zet je het hek open. Dan mag je in elke stad een assisenhof bijbouwen, want dan kan je er overal mensen bijsleuren.”

Zoals gebruikelijk kregen de beschuldigden het laatste woord van voorzitter Bart Meganck. “Ik wil alleen zeggen dat ik heel veel spijt heb. Moest ik kunnen, zou ik zeker de tijd terugdraaien. Mijn oprechte excuses en echt wel sorry daarvoor”, aldus Athena Man. Lorine De Witte hield het nog iets korter. “Ik heb mijn vriendin nooit dood gewild en ik mis haar nog elke dag”, klonk het.

Het hof en de juryleden hebben zich om 18.50 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de vijf schuldvragen. De verdediging van Athena Man vroeg zelf om haar schuldig te verklaren aan doodslag. Voor Lorine De Witte werd gepleit dat er hoogstens sprake was van schuldig verzuim.