Assisen Caroline Kint – Enkel Athena Man (33) schuldig aan doodslag, 23 jaar opsluiting gevorderd

Athena Man (33) is door de volksjury schuldig verklaard aan doodslag op Caroline Kint (65). © KURT DESPLENTER BELGA

Athena Man (33) is vrijdagavond door de volksjury schuldig verklaard aan doodslag op Caroline Kint (65). Het slachtoffer werd in oktober 2021 in Kortrijk met geweld om het leven gebracht. De jury oordeelde dat er voor Lorine De Witte (53) enkel sprake was van schuldig verzuim. Openbaar aanklager Patty T’Jonck heeft gevraagd om Athena Man (33) tot 23 jaar opsluiting te veroordelen. Lorine De Witte (53) hangt een jaar gevangenisstraf en 1.600 euro boete boven het hoofd.

Lees hier alles over deze assisenzaak

Athena Man trok op 15 oktober 2021 rond 19 uur naar het appartement van haar broer T. in de Minister Tacklaan in Kortrijk. Even later ging ze ook op de koffie bij diens buurvrouw Lorine De Witte, die met de jongeman een tijdje een seksuele relatie had. De Witte vertelde onder andere over de problemen tussen T. en hun andere buurvrouw Caroline Kint. Het slachtoffer zou bij de sociale verhuurmaatschappij haar beklag gedaan hebben over de broer van Man.

Slaan en schoppen

Toen Athena Man rond 21 uur terugkeerde naar het appartement van haar broer, liep ze Kint tegen het lijf. Volgens de beschuldigde zou De Witte op dat moment het slachtoffer aangewezen hebben. Man deelde een duw uit, waardoor Kint op de grond viel. Vervolgens begon ze te slaan en te schoppen op het hoofd van het slachtoffer. De beschuldigde kwakte het gezicht van de zestiger zelfs meermaals hard op de betonnen vloer. Uiteindelijk sleurde ze Kint bij de haren tot in haar eigen appartement. Het slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar bezweek op 21 oktober aan haar verwondingen.

De verdediging had niet betwist dat Athena Man zich schuldig maakte aan doodslag. In het arrest werd dan ook gewezen op de verklaringen van de beschuldigde. Volgens de juryleden wist Man dat het bruut geweld de dood van het slachtoffer zouden veroorzaken. Bovendien dumpte ze het lichaam in de gang van het appartement, terwijl ze enkel met dringende medische hulp nog kon overleven. “Haar spijt verandert niets aan die vaststellingen”, aldus voorzitter Bart Meganck.

Handtas gestolen

Athena Man werd ook schuldig bevonden aan diefstal van de handtas van Caroline Kint. Tijdens de feiten gooide ze de portefeuille van het slachtoffer op het terras van De Witte, die de portefeuille snel weer naar beneden gooide. Dat bleek onder andere uit de verklaringen van een ooggetuige. De handtas met inhoud werd ook teruggevonden op het appartement van Man haar broer. Daar werd ze zelf ook ingerekend door de politie.

“Er is onvoldoende menselijke zekerheid dat Lorine De Witte enige positieve handeling heeft gesteld die tot de doodslag op Caroline Kint heeft geleid”

Lorine De Witte werd vrijgesproken voor zowel mededaderschap als medeplichtigheid aan doodslag. “Er is onvoldoende menselijke zekerheid dat Lorine De Witte enige positieve handeling heeft gesteld die tot de doodslag op Caroline Kint heeft geleid.” Daarbij werd opgemerkt dat De Witte op voorhand niet kon weten dat Man zou langskomen. Ze wist ook niet hoe lang ze zou blijven. De beschuldigde kon dus ook niet verwachten dat Caroline Kint net op dat moment thuis zou komen van het café.

De juryleden stelden wel vast dat Athena Man het slachtoffer eigenlijk niet kende. Lorine De Witte erkende dat ze Kint aanwees, maar kon volgens de jury onmogelijk weten wat de intentie was van haar medebeschuldigde. “Door het slachtoffer aan te wijzen kon Lorine niet weten dat Athena het slachtoffer zou duwen, slaan en schoppen.” Het is ook onvoldoende zeker dat De Witte het appartement van Kint aanwees. “Zelfs als ze het appartement aanwees, dan nog is dit niet noodzakelijk een instructie om haar daar neer te leggen en de deur te sluiten.”

Schuldig verzuim

Lorine De Witte belde de hulpdiensten niet, maar kan volgens de jury gedacht hebben dat andere ooggetuigen dat wel zouden doen. Toen de hulpdiensten toch ter plaatse waren, bezorgde ze hen de reservesleutel van het appartement niet. “Maar uit niets volgt dat ze hiermee de dood van het slachtoffer beoogde.” Anderzijds blijkt uit die elementen wel dat er sprake was van schuldig verzuim. De Witte maakte zich niet kenbaar aan de politie, terwijl ze wel wist dat het slachtoffer in groot gevaar verkeerde. De emoties na het meemaken van die zware geweldpleging, doet daar volgens de jury geen afbreuk aan.

Gruwelijke feiten

Bij de start van haar requisitoir wees de procureur-generaal naar de ernst van de feiten. “Het is duidelijk dat die feiten gruwelijk waren. Die doodsstrijd was enorm. Zes dagen heeft Caroline Kint gevochten voor haar leven. Ze heeft het leven ontnomen van een vrouw, een moeder, een oma.” T’Jonck erkende dat het slachtoffer ook geen vlekkeloos parcours aflegde, maar wierp op dat ze wel hard werkte om haar schuldenberg weg te werken.

“Is het echte spijt? Is het zelfbeklag? Ik weet het niet, ik stel mij er vragen bij”

Ook de minimaliserende houding van Athena Man werd op de korrel genomen. “Haar eigen aandeel zet ze eigenlijk allemaal buiten haarzelf.” De beschuldigde gaf eigenlijk enkel toe dat ze het slachtoffer duwde en in de zij schopte. Over de zware geweldplegingen sprak ze niet, waardoor het openbaar ministerie (OM) twijfelt aan het spijtbetuigingen. “Is het echte spijt? Is het zelfbeklag? Ik weet het niet, ik stel mij er vragen bij.”

Tikkende tijdbom

De openbaar aanklager haalde ook de persoonlijkheid aan van de beschuldigde, die haar dagen vulde met alcohol en drugs. Als ze een korte periode werkte, bleef ze vaak afwezig. “Ze liegt, zelfs als het niet moet. Athena heeft het zeer moeilijk om zonder problemen in de maatschappij te functioneren.” Bovendien stelde de gerechtspsychiater een ernstige persoonlijkheidsstoornis vast. Volgens het OM is Man een tikkende tijdbom en blijft ze een gevaar voor de maatschappij.

Ten slotte vroeg de procureur-generaal om met geen enkele verzachtende omstandigheid rekening te houden. Zo heeft ze door haar veroordelingen voor drugsfeiten geen blanco strafblad meer. In de gevangenis zorgde ze ook al meermaals voor problemen. “Je kan niet om haar slechte jeugd heen, maar dan enkel als een strafmilderende omstandigheid.” In die omstandigheden werd 23 jaar opsluiting gevorderd.

Voor Lorine De Witte was T’Jonck na de vrijspraak voor doodslag uiteraard een stuk korter van stof. Ze vorderde voor schuldig verzuim de maximumgevangenisstraf van een jaar en een geldboete van 1.600 euro.