Assisen Caroline Kint – Burgerlijke partijen viseren vooral Lorine De Witte

Lorine De Witte tijdens het assisenproces. © Belga

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben de burgerlijke partijen vooral Lorine De Witte (53) op de korrel genomen. Volgens de advocaten van de nabestaanden speelde De Witte een cruciale rol toen Athena Man (33) het slachtoffer op 15 oktober 2021 met geweld van het leven beroofde.

Lees hier alles over deze assisenzaak

Meester Kelly Decaluwé benadrukte dat Lorine De Witte en Caroline Kint in werkelijkheid helemaal geen hartsvriendinnen waren. “Anders zou ze wel naar beneden gelopen zijn met de reservesleutel om haar hartsvriendin te helpen.” Daarbij werd opgemerkt dat de beschuldigde op de dag van de feiten te horen kreeg dat ze vier maanden cel had gekregen voor het bestelen van het slachtoffer. “Lorine was heel kwaad, ze was heel ontgoocheld. Want ‘moederke’ kreeg haar geld terug. Haar lief ‘moederke’ had haar kwaad gedaan. Het is niet waar dat ze zou afbetalen, want ze had al vier jaar de kans gehad om dat te doen.”

De Witte als regisseur

Volgens meester Decaluwé ontspon zich een ideaal scenario toen de andere beschuldigde toevallig op bezoek kwam. “Athena Man was al opgefokt door haar persoonlijke situatie. En wat doet Lorine De Witte? Haar nog een beetje meer opfokken en opgieten.” De Witte wees het slachtoffer ook aan, want Man kende Kint helemaal niet. “Wat als Lorine De Witte er die dag niet was geweest? Dan was Caroline Kint er wel nog geweest?”

Ook meester Randall Huysentruyt wees op het aandeel van Lorine De Witte. “Caroline Kint werd voor haar eigen ogen afgeslacht. En mevrouw De Witte deed niks. Ze rende niet naar beneden. Ze schreeuwde ook niet om te zeggen dat ze moest stoppen.” Bovendien zou De Witte getoond hebben waar het slachtoffer woonde, zodat Man het lichaam naar binnen kon slepen. “Zij zorgde ervoor dat ze onverrichter zake terugkeerden. Een tweede essentiële tussenkomst die de dood van ‘moederke’ tot gevolg had.” Meester Huysentruyt bestempelde Athena Man als de hoofdrolspeelster en Lorine De Witte als regisseur van de feiten.

Gruwelijke feiten

In het pleidooi van meester Stijn Dewolf kwam ook de gruwel van de feiten aan bod. “Athena Man stampt vijf of zes keer met haar hiel op haar achterhoofd. En het is nog niet genoeg. Ze neemt het hoofd van Caroline bij haar haar en kwakt het meermaals op de beton. Tot er van haar gezicht niets meer overblijft. Het is allemaal verbrijzeld.” Voor de burgerlijke partijen is het dan ook duidelijk dat Athena Man zich schuldig maakte aan doodslag en diefstal, want ze ging aan de haal met de handtas van het slachtoffer.

“Ze ziet haar beste vriendin op de grond liggen. En ze doet niets. Kan het nog duidelijker?”

Meester Dewolf legde vervolgens uit dat De Witte mededader kan zijn door niet in te grijpen. “Ze ziet haar beste vriendin op de grond liggen. En ze doet niets. Kan het nog duidelijker? Op dat moment is ze toegetreden tot dat misdrijf, want ze was kwaad die dag.” Volgens de raadsman van de burgerlijke partijen is het ook geen toeval dat Man de portefeuille van het slachtoffer naar De Witte gooide. “Lorine heeft veel langer die portefeuille in haar handen gehad dan ze durft toegeven.” Ten slotte werd gepleit dat De Witte zelfs actief deelnam aan het misdrijf. “Ze geeft instructies aan Athena over hoe ze het lichaam moet leggen en staat op haar balkon er nog een beetje mee te lachen.”

Voor meester Nancy Vanhee is het duidelijk dat Athena Man wel degelijk werd opgestookt door De Witte. Daarnaast werd opgeworpen dat De Witte ‘s ochtends wel tussenbeide kwam toen de broer van Man iemand een kopstoot gaf. “Het nietsdoen loopt door al haar eigen verklaringen. Ze doet niets als het verhakkelde lichaam naar binnen wordt gesleurd.” Volgens meester Vanhee sloeg de innige vriendschap met Caroline Kint om in haat na haar veroordeling voor misbruik van vertrouwen. “Het is de haat van iemand die altijd over iedereen de controle wil houden. Je moet al tot veel in staat zijn om iemand te doen vervreemden van haar eigen kinderen.”

Weinig liefde

Ten slotte haalde meester Nicolaas Vinckier de gelijkaardige levensloop van de drie betrokkenen aan. “Het is De helaasheid der dingen, Het gezin van Paemel en Mieke Maaike’s obscene jeugd tezamen. Meer drank en drugs dan in het rioolwater van Antwerpen. Maar vooral een verhaal van heel weinig liefde.” Ondanks haar woelige leven hield Caroline Kint alle papieren rond de adopties van haar kinderen bij. “De hereniging met haar kinderen zal er niet meer komen. Maar we zijn haar wel nog gerechtigheid verschuldigd.”

In shock

Volgens meester Vinckier was Lorine De Witte niet in shock toen ze die bewuste avond stond toe te kijken. Ze stelde immers nog meerdere bewuste handelingen. Zo belde ze nota bene de broer van Athena Man. “Ze belt om te zeggen dat de politie er is. Dat ze moeten maken dat ze weg zijn. Als je naar hem kan bellen, kan je ook de politie bellen. Op dat moment haatte ze Caroline Kint en moest ze eraan. Ze dacht: doe maar Athena, en ik zal u nog helpen ook.”

Dadelijk zal procureur-generaal Patty T’Jonck haar requisitoir houden.