Assisen Caroline Kint: beschuldigden kenden een moeilijke jeugd

De beschuldigden: links Lorine De Witte en rechts Athena Man. © Collage Belga

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben de gerechtspsychiaters hun getuigenis afgelegd. Dokter Paul Lodewyck en dokter Marjan Hamels wezen vooral op de woelige levensloop van beide beschuldigden. Vooral Athena Man (32) zou getekend zijn door die jeugd.

Lees hier alles over deze assisenzaak

“Ze is opgegroeid in een disharmonisch gezin. Ze heeft een groot tekort gehad aan affectiviteit, aan veilige nestwarmte”, getuigde dokter Lodewyck over Athena Man. De gerechtspsychiater verwees onder andere naar de veroordeling die haar vader opliep voor het hof van assisen. “Soms kwam het eten beschimmeld op tafel. Ze was ook getuige van veel intrafamiliaal geweld.”

Ook op school waren er regelmatig problemen met Athena Man. “Van kleinsaf zien we een ontoereikende impulscontrole. Ze moet op school een kind eens een armfractuur toegebracht hebben.” De beschuldigde raakte ook verslaafd aan alcohol en drugs, wat tot enkele psychoses geleid zou hebben. “Ze dacht dat er iemand onder de zetel zat en sneed dan de zetel stuk. Maar op de dag van de feiten zijn er geen psychotische symptomen vermeld.”

Kort lontje

In de persoonlijkheid van Man werden door dokter Lodewyck antisociale trekken en kenmerken van borderline vastgesteld. “Ze heeft een zeer groot woedepotentieel in zich en dat is naar buiten gekomen op het slachtoffer, dat dat zeker niet verdiende.” Anderzijds merkte de deskundige wel oprechte spijt bij de beschuldigde. “Ik denk wel dat het waar is dat ze het slachtoffer niet dood gewild heeft.”

Psycholoog Jürgen Nys schetste een gelijkaardig beeld van Athena Man. “Ze heeft zelf verklaard een kort lontje te hebben en moeite te hebben met beheersing van haar woede.” Uit testen bleek dat de beschuldigde een IQ van 67 heeft. Ook haar verslavingsproblematiek werd als een grote risicofactor bestempeld. “Globaal zijn er heel wat risicofactoren aanwezig.”

Drama

Lorine De Witte kende volgens dokter Marjan Hamels eveneens geen al te rooskleurige levensloop. “Ze voelde zich uitgebuit door haar moeder. Ze mocht zich ook niet aantrekkelijk maken voor jongens.” De beschuldigde kampte enkele jaren met een heroïneverslaving en kreeg ook te maken met ernstig partnergeweld. “Ik kan zeker bevestigen dat een heroïneverslaving zelf stopzetten een enorme prestatie is.”

De gerechtspsychiater wees vervolgens op de theatrale trekken in de persoonlijkheid van De Witte. “Haar leven bestaat heel veel uit drama en mee in drama terechtkomen, voor een stukje door haar eigen verantwoordelijkheid.” Jürgen Nys, die een IQ van 68 vaststelde, kwam tot dezelfde conclusies. “Er is wel een verhoogde kans op eventueel toekomstig delictgedrag, maar niet van ernstige aard. Zeker geen gewelddadige delicten, er is ook geen voorgeschiedenis.”

Het is volgens dokter Hamels niet uitgesloten dat De Witte bevroor toen ze getuige was van de feiten. “Er zijn mensen die volledig bevriezen en eigenlijk niet meer kunnen reageren. Het is wel niet omdat iemand dat zegt, dat het ook echt zo is.”

Meester Filip De Reuse vroeg zich af of zijn cliënte met haar beperkte mogelijkheden wel kon inschatten hoe alles uit de hand kon lopen. “Dat vind ik voor een stukje een hypothetische vraag. Eigenlijk weten we dat niet. Er was niemand bij”, reageerde de deskundige.

DNA-onderzoek

Dinsdagmiddag kwam eerder ook al het DNA-onderzoek aan bod. Het NICC (Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek) onderzocht in de zomer van 2022 enkele bloedvlekken op de kledij en de schoenen van Athena Man. Op de broek van de beschuldigde ging het telkens om een mengprofiel, met het DNA van Caroline Kint als hoofdprofiel. Ook het bloed op de schoenen van Man bleek afkomstig te zijn van het slachtoffer.