Assisen Caroline Kint – Athena Man herinnert zich klappen en schoppen niet

Beschuldigde Athena Man. © BELGA

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) heeft voorzitter Bart Meganck Athena Man (32) uitgebreid verhoord. De beschuldigde beweerde dat ze zich niet kan herinneren hoe ze op het hoofd van het slachtoffer sloeg en schopte. Man erkende dat haar medebeschuldigde Lorine De Witte (53) niet kon weten dat ze geweld zou gebruiken.

Voorzitter Bart Meganck nodigde Athena Man bij de start van het verhoor uit om zich kort voor te stellen aan de jury. “Ik ben Athena, ik verblijf momenteel in de gevangenis van Brugge en ik zit al gedurende een tijdje”, klonk het heel kort. De Ieperse gaf aan dat ze liever niets over haar jeugd vertelde.

Vervolgens legde Man uit dat ze op 15 oktober 2021 eigenlijk geen plannen had om haar broer te bezoeken in Kortrijk. Ze belde pas bij hem aan toen ze te lang op de bus moest wachten. Naar eigen zeggen had ze wel gehoord dat T. in onmin leefde met een buur, maar wist ze niet dat het over Caroline Kint ging. Tijdens dat gesprek met haar broer kwam een andere buurvrouw even langs. Lorine De Witte nodigde Man uit op haar appartement.

Na een rondleiding op het appartement zou De Witte onder andere verteld hebben over de problemen tussen T. en het slachtoffer. De voorzitter vroeg zich af of ze zich dit nog zou herinneren als de feiten niet gebeurd waren. “Ik denk het niet, want ik woon daar ook niet”, reageerde Man. “Lorine vertelde dat Caroline naar de verhuurmaatschappij belde voor geluidsoverlast en drugs en zo. Ook dat ze een mes bijhad, dat mijn broer moest oppassen dat ze hem niet zou neersteken. Ze heeft geen lelijke woorden gebruikt, maar bleef die verhalen wel herhalen.”

Lesje leren

Voorzitter Bart Meganck vroeg zich af Lorine De Witte had gevraagd om Kint eens een lesje te leren. “Dat heeft ze zeker niet gezegd. Ik ben diegene geweest die zei dat ik haar eens ging aanspreken als ik haar zie.” Daarna vertelde Man uitgebreid over het feit dat ze onder invloed was van amfetamine, cannabis en alcohol. Daarbij benadrukte ze dat De Witte nog wat sterkedrank in haar koffie deed. “Was er iets waaruit gelijk welke mens kon afleiden dat jij haar ging slaan?”, vroeg de voorzitter. “Nee, ik wist het zelf niet van mezelf. Zij kon dat niet weten dat ik dat ging doen”, reageerde Man.

Op dat moment wist Athena Man zelfs nog niet hoe het slachtoffer eruitzag. Naar eigen zeggen is er iets geknakt toen De Witte het slachtoffer aanwees door “‘t is zij, ‘t is zij” te roepen. “Ik heb haar iets toegeroepen, maar ik weet niet meer juist wat.” Door een harde duw zou Kint met haar gezicht op de grond gevallen zijn. Man wist ook nog hoe ze twee keer in de zij van het slachtoffer schopte. “Er zijn momenten dat het zwart voor mijn ogen was. Ik kan het mij gewoon niet herinneren”, vertelde ze over de zware geweldplegingen die volgens de wetsdokter daarop volgden. “Als het zo gebeurd is, zal ik dat aanvaarden. Maar ik twijfel daar nog altijd aan.”

Dronken

Athena Man erkende wel dat het heel moeilijk was het slachtoffer naar haar appartement te slepen. “Ik heb haar meerdere keren met haar gezicht op de grond laten vallen. Als ik duw, is het niet de intentie dat ze met haar haar ging zijn (overleden red.). Ik wou haar zelfs geen pijn doen, maar het is geëscaleerd.” Volgens Man had haar medebeschuldigde de raad gegeven om het slachtoffer binnen te leggen. “Ze zou wel zeggen dat Caroline met haar dronken kloten over haar voeten gevallen is. Ik dacht dat ze er zelf wel weer ging doorkomen. Ik dacht dat het niet zo ernstig was.”

Na de feiten gooide Athena Man de portefeuille van het slachtoffer naar Lorine De Witte. “Ik weet niet waarom ze dat vroeg. Ze heeft hem ook niet in één, twee, drie teruggegooid. Dat heeft toch een minuut of vijf geduurd.” Ten slotte herhaalde Man dat ze die avond zichzelf niet was. “Ik herken mezelf niet in wat zich daar heeft afgespeeld. Ik weet dat ik psychoses gehad heb, die er misschien nog inzaten. Ik weet alleszins dat ik zeker niet mezelf was.”